Kontrolno saslušanje ministarke Bratić 30. jula

    2 meseca pre 105 pregleda Izvor: Vijesti

Skupštinski Odbor za prosvjetu, kulturu nauku i sport održaće kontrolno saslušanje resorne ministarke Vesne Bratić zbog imenovanja direktora u školama.

Saslušanje je podržalo šest poslanika opozicije i poslanica Ure Božena Jelušić, dok je protiv bilo šest predstavnika vladajuće koalicije. Saslušanje Bratić biće održano 30. jula.

Predsjednik odbora Damir Šehović kazao je tokom rasprave o inicijativi da je u prosvjeti izvršena klasična čistka i obračun sa nepodobnima, a da se nije vodilo računa o njihovim pojedinačnim rezultatima rada.

„Napravljena je velika šteta našem obrazovnom sistemu. Nema argumentacija koja može da opravda smjenu svih direktora bez detaljnije analize“, rekao je.

Šehović, koji je inicijator saslušanja, rekao je da je jedan od razloga za saslušanje taj što školski odbori nijesu konstituisani skladno zakonu, dok je drugi pravne prirode, jer su, kako tvrdi, gotovo svi direktori razriješeni protivno pravu i nezakonito.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da nije protiv saslušanja, ali da u slučaju Bratić preovladavaju „selektivnost i dvostruki aršini“.

Kazao je da je Bratić ministar koji ne trpi nikakve pritiske, te da je njen najveći grijeh što je Srpkinja, a što joj se ne može oprostiti sa raznih strana.

Šehović je rekao kako je Bratić govorila da je žena četnik, te da Crnogorci ne postoje jer su rezultat etničkog inženjeringa.

Član odbora iz redova DPS-a Dragutin Papović kazao je da su navedeni razlozi za saslušanje ministarke na mjestu.

„Kad imate vlast konstituisanu na ovakvim ideološkim vrijednostima, onda su i ovakva dešavanja očekivana“.

Papović je rekao da je današnja vlast, tročetvrtinski, podržava četničku ideologiju, pa je otuda i skandalozno pitanje što je problem da neko ko podržava tu ideologiju bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove.

„To je kao kada biste danas u njemačkom parlamentu čuli nekog da kaže što je problem da nacista bude na čelu vaspitno-obrazovne ustanove“, rekao je Papović, navodeći da će se svemu tome protiviti koliko budu mogli.

Vesna Bratić kao ministarka radi, kaže Papović, samo ono što je njeno ideološko i političko ubjeđenje.

„Nije kriva gđa Bratić, krivi su oni koji su dali presudan glas da bi ona i cjelokupna vlada mogli da rade ovo, a to su ove navodno građanske partije. URA ima veću odgovornost, jer bez podrške Ure ona ne bi mogla ovo da radi“, poručio je Papović.

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović ustvrdila je kako je za vrijeme mandata Damira Šehovića obrazovanje pretrpjelo najveću štetu.

„Znalo se kako se zapošljava i tamo su bili vaši i jastrebovi DPS-a, koji su vršili nacionalnu i političku diskriminaciju onih koji ne podržavaju vašu tadašnju koaliciju“, kazala je Božović.

Ona tvrdi da kao profesorica srpskog jezika i književnosti nije mogla da pronađe posao.

Član odbora iz Demosa Miodrag Lekić rekao je da bi i on imao dosta pitanja za ministarku Bratić na odboru, posebno u vezi sa četiri resora, ali i njenim ne baš najsrećnijim izjavama.

„Još sam pod impresijom ljubljenja kovčega u Trebinju ministra kulture, predsjednika Vlade, uz sav respekt prema individualnim stanjima religije“, rekao je Lekić.

Crnoj Gori, kako je rekao, prijeti bosnizacija jer je naša zemlja isparcelisana.

„Mi imamo paralelne duhovne sredine, crkve i džamije pune su mladih. Neka su, možda je iraz neke suptilnosti, ali mi smo podijeljeno društvo i to dugo traje i u tom smislu nam prijeti Bosna. Nastavak je federalno, konfederalno uređenje, raspad ili neki Dejton da nas spašava. Crnu Goru malu…“, rekao je Lekić.

Poslanica GP URA Božena Jelušić istakla je da na odbor došla kako bi podržala kontrolno saslušanje Bratić.

„Primarna odgovornost njena je što ne unapređuje sistem“, istakla je ona.

Kazala je da će za saslušanje glasati ne zbog politikanstva. Podsjeća da je iz škola ukinuto građansko obrazovanje.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26390 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10373 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9598 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9066 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8624 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: