KOR: Skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata oko auto-puta

    2 sedmice pre 156 pregleda

Koalicija za održivi razvoj (KOR) zahtijeva od Vlade Crne Gore, odnosno premijera Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladna Bojanića, da pod hitno skinu oznaku tajnosti sa projekata i ugovora koji se tiču izgradnje auto-puta Bar-Boljare, jer svaki dan odlaganja ugrožava rijeku Taru i njen UNESKO status.

Ta, i dalje tajna dokumenta, omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju našu “suzu Evrope”, zarobljavajući je u betonsko korito.

Skidanje oznake tajnosti nužno je i kako bi se što prije pristupilo sanaciji i revitalizaciji korita Tare. Zato pozivamo premijera, da u saradnji sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojaniće. I ekologije Ratkom Mitrovićem, bez odlaganja krene u spašavanje rijeke Tare, na način što će u komunikaciji sa UNESKO naći najbolje rješenje za revitalizaciju korita.

Koalicija za održi razvoj je u saznanju, a to veoma jasno piše i u izvještaju UNESCO misije, da je na dionici ukrštanja rijeke Tare sa autoputem (petlja Mateševo), prilikom projektovanja i procjene uticaja na životnu sredinu, došlo do nedopustivih propusta, što je rezultiralo “zarobljavanjem” rijeke u USKO I DUBOKO BETONSKO KORITO.

Ovo je sa ekološkog (hidrološkog) aspekta apsolutno pogrešno rješenje, od kakvih se u Evropi odustalo davnih ‘70-ih godina prošlog vijeka, stoga insistiramo da to učini i Vlada Crne Gore, te time doprinese očuvanju kako rijeke Tare, tako i uveliko ugroženog statusa NP Durmitor na UNESCO listi Svjetske Baštine (https://whc.unesco.org/en/list/).

Upozoravamo Vladu, cjelokupnu crnogorsku javnost i sve ljubitelje Suze Evrope da je postojećim projektom Tara (rijeka širokog i plitkog korita) izmještena i preusmjerena u usko i duboko betonsko korito, što je u većoj mjeri dovelo do ekocida velikih razmjera.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16074 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8198 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7353 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7017 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7011 pregleda