Korona odlaže Kongres SDP-a

    10 meseci pre 238 pregleda Izvor: cdm.me

Socijaldemokratska partija Crne Gore donijela je odluku da Kongres partije, planiran za 29. novembar, odloži usljed nemogućnosti organizovanja u uslovima pandemije koronavirusa i novih nedavno usvojenih epidemioloških mjera, saopšteno je iz SDP-a.

Ovu odluku je usvojio Odbor za pripremu 10. Kongresa SDP koji će prateći aktuelnu epidemiološku situaciju donositi odluke vezano za novi datum održavanja Kongresa SDP.

“SDP je na nivou opštinskih organizacija i posebnih oblika organizovanja završio neophodnu proceduru predlaganja kandidata za kolektivne organe partije čime je značajan dio predkongresnih aktivnosti već uspješno okončan. Novi organi SDP, odnosno novo rukovodstvo partije će na 10. Kongresu biti dodatno kadrovski osvježeno, čime će se obezbijediti adekvatno kadrovsko ekipiranje za značajne izazove koje očekuju partiju a i državu Crnu Goru u narednom periodu”, pojašnjavaju iz SDP-a.

Ova partija u susret Kongresu planira usvajanje strateškog političkog dokumenta o daljem opozicionom djelovanu partije u bitno izmijenjenim okolnostima na političkoj sceni, koje su značajnim dijelom proizvod aktivnog miješanja odredjenih adresa van Crne Gore i otvorenog političkog djelovanja SPC.

“Imamo novu političku vladajuću realnost kojom dominiraju poruke potpuno neprihvatljive sa aspekta temeljnih ustavnih vrijednosti građanske i sekularne države. Vlada je koncipirana tako da je izgleda primarni kriterijum bio bliskost velikog broja budućih ministara SPC. Principe kojim će se nova većina rukovoditi već je predočio mandatar potencirajući u skoro svakoj prilici svoja intimna religijska osjećanja , što je bilo posebno neodgovorno u odnosu na epidemiološku krizu sa kojom se danas suočava crnogorsko društvo”, kažu u SDP-u.

Crna Gora po prvi put od uvođenja višestranačja jednovjersku, ima a neko će reći skoro pa i jednonacionalnu Vladu, što dodatno govori o konceptu nove većine koji je suprotstavljen građanskom ustrojstvu države i uvažavanju Crne Gore kao multivjerske, multietničke i multikutlurne zajednice.

“Imamo i cjelokupan identitetski resor pod upravom osobe koja se hvali da je srpski nacionalista i koja negira državotvorne Crnogorce, pa je jasno u kom pravcu će djelovati nova Vlada u ovom jako važnom segmentu, a to je potvrdio i mandatar svojom aluzijom o Crnoj Gori kao srpskoj državi. SDP zato u svom strateškom kongresnom dokumentu želi da naglasi da je obaveza svih progresivnih, državotvornih i euroatlantskih snaga u državi da definišu adekvatan politički odgovor opasnim trendovima kojima je izložena Crna Gora”, naglašavaju u SDP-u.

Ti trendovi, prema ocjeni SDP-a, prijete da devastiraju dostignute vrijednosti građanskog društva koje su zapisane u njenom Ustavu, čijem koncipiranju je presudno doprinio SDP.

Vrijeme koje je pred nama, poručuju u SDP-u, je vrijeme izazova očuvanja građanske i državotvorne supstance kao i izgradnje jasnog reformskog, umjesto dosadašnjeg klijentelističko-koruptivnog pristupa, što je i dovelo do krize državotvorne politike.

“To nameće neminovno vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, građanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija. SDP, kao autentična državotvorna, reformska i građnska partija je, kao i uvijek do sada, potpuno spremna da bude dio ovog emancipatorskog procesa i ponudi svoju viziju progresivnog odgovora na postojeće izazove civilizacijskog nazadovanja crnogorskog društva”, zaključuju u SDP-u.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10793 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8848 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: