Korona rastjerala prodavce, tezge prazne

    4 sedmice pre 442 pregleda Izvor: dan.co.me

Pogoršana epidemiološka situacija i povećan broj oboljelih od virusa korona uticali su i na prodaju na pljevaljskoj zelenoj pijaci, a, kako tvrde u lokalnom preduzeću „Komunalne usluge”, prihod od zakupa tezgi je pao za dvije trećine. Slaba ponuda bilježi se i na buvljoj i mliječnoj pijaci, a od malobrojnih kupaca i prodavaca, koje smo zatekli na polupraznom pijačnom prostoru, saznajemo da je glavni uzrok za ovakvo stanje nedolazak prodavaca iz Priboja i Prijepolja, koji su po povoljnim cijenama nudili povrće, ali i druge poljoprivredne proizvode. Građani Pljevalja vjeruju da bi zelena pijaca bila jeftinija da Prijepoljci mogu da dođu i prodaju svoju robu. Pljevljacima nedostaje i pogađenje sa Prijepoljcima, koji znaju da spuste cijenu ako se dobro trguje. Ipak, dolasku Prijepoljaca previše se ne raduju prodavci iz Pljevalja i Bijelog Polja, jer im je zatvaranjem granice prema Srbiji smanjena konkurencija. Rasad za kupus, krastavac, papriku, paradajz i drugo povrće, većinom su nudili prodavci iz Bijelog Polja, koji su prodavali i povrće. Naravno, među prodavcima su i žitelji pljevaljskih sela, ali i razni nakupci koji prodaju voće i povrće iz drugih sredina.

Cijene na zelenoj pijaci se mnogo ne razlikuju od cijena u piljarama, jer veliki dio robe dolazi iz drugih sredina i ne proizvodi se u Pljevljima. Pljevljaci, ipak, još u potpunosti drže prodaju na mliječnoj pijace, na kojoj nema kajmaka iz Srbije, koji je mnogo jeftiniji. Nema ni pljevaljskog kajmaka, koji će stići tek sa jesenjim mjesecima. Mladi sir se nudi po cijeni od tri do tri i po eura, a stari do četiri i po eura.

Na mliječnoj pijaci imamo 30 prodavaca koji plaćaju mjesečnu zakupninu od 15 eura. Naravno, ovi prodavci se ne pojavljuju svakodnevno. Pazarnim danima na mliječnoj pijaci imamo još po deset prodavaca koji plaćaju zakupninu na dnevnom nivou – kaže izvršni direktor „Komunalnih usluga” Dragiša Džarić i pojašnjava da je promet opao na čitavoj pijaci.

Na zelenoj pijaci smo na mjesečnom nivou imali prihod od zakupnine od 750 eura, a sada svega 250 – kaže Džarić i dodaje da na pijacu dolazi znatno manje prodavaca nego ranije.

Džarić naglašva i da na buvljoj pijaci ima trideset pet zakupaca, koji mjesečnu zakupninu plaćaju 45 eura, ali i tu je primjetan pad.

Niko od zakupaca tezgi ne odjavljuje zakup, ali svakodnevno imamo zahtjeve za smanjenje prodajnog prostora – kaže Džarić.

Tokom prošle godine prodavci iz Pljevalja su se žalili zbog velikog broja prodavaca iz Prijepolja i Priboja, jer su im oni bili velika konkurencija. Tada su pljevaljski prodavci tvrdili da ne mogu ništa da prodaju jer kolege iz Srbije imaju niže cijene. Pritom, veliki broj Pljevljaka odlazilo je u trgovinu u Prijepolje subotom, kada je tamo pazarni dan.

Međutim, ove godine trgovina na relaciji Pljevlja –Prijepolje je prekinuta, ionako osiromašeni građani uskrađeni za povoljniju trgovinu, pa se može zaključiti da je virus donio „dobro” samo domaćim prodavcima.

Opština obezbijedila pomoć od 25 hiljada eura

Tokom dva mjeseca uopšte nijesu radile mliječna i buvlja pijaca. Zelena pijaca u periodu od marta do maja nije prekidala sa radom – kaže Džarić i napominje da je zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom, izostanka rada pijace i drugih teškoća lokalna uprava pomogla rad „Komunalnih usluga”.

Opština Pljevlja je sa 25 hiljada eura pomogla naše preduzeće što nam mnogo znači – kazao je Džarić i izrazio nadu da će se sa smirivanjem virusa korona poboljšati trgovina na pljevaljskoj pijaci.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6259 pregleda