Korona virus ponovo evoluirao, ali nema razarajući uticaj

    4 sedmice pre 407 pregleda Izvor: Tanjug/adria.tv

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da prate varijantu zvanu KP.2 i da nema dokaza da on izaziva teže bolesti od drugih sojeva, prenio je „Vašington post”.

Laboratorijski testovi su pokazali da KP.2 ne izaziva porast infekcija ili broj prenošenja, saopštila je agencija.

CDC je identifikovao drugu i varijantu, KP.1.1, ali KP.2 je taj koji „predvodi”. Obje nove varijante pripadaju grupi varijanti korona virusa koje su naučnici nazvali „FLiRT”.

Akronim je skovan da opiše kombinaciju mutacija pronađenih u šiljcima proteina SARS-CoV-2 virusa. KP.2 je potomak dominantne virusne loze koja cirkuliše od decembra, pod nazivom JN.1 i postao je dominantni oblik korona virusa u SAD, čineći 28 procenata svih infekcija početkom maja, prenosi Tanjug.

Medicinski stručnjaci priznaju da će virus nastaviti da se razvija, ali navode da nisu posebno zabrinuti za KP.2. KP.2 ima simptome slične ranijim verzijama virusa, uključujući groznicu, jezu, kašalj i bolove u mišićima ili tijelu.

Smjernice za liječenje ove varijante ostaju u skladu sa prethodnim, uključujući upotrebu ljekova bez recepta za ublažavanje simptoma.

Za ljude sa većim rizikom od teških bolesti, CDC preporučuje terapeutike kao što je antivirusni lijek Paklovid. CDC preporučuje da svi stariji od šest mjeseci dobiju najnoviju formulaciju vakcine protiv korona virusa kako bi se smanjio rizik od teških bolesti.

Ukupni nivoi prenosa ostaju niski, što sugeriše da, iako su ove varijante prenosive, one ne podstiču značajno širenje virusa.

Kao i mnoge respiratorne bolesti, ovaj virus je postao endemski, što znači da je vjerovatno da će takav i ostati i da neće imati razarajući uticaj koji je ranije viđen.