Košarac: Protestna nota Crnoj Gori lični a ne zvanični stav

    1 mesec pre 361 pregleda Izvor: oslobođenje.ba
Foto: Youtube/screenshot

Upozorio sam zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH, napisao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na društvenim mrežama.

Košarac je poručio da je „u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH obavijestio crnogorskog ministra inostranih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje spoljne politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH“.

– Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova BiH. Konaković je poslao „protestnu notu“, jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode, naveo je Košarac.

Košarac je ocijenio da je to „problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH“.

– Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?! Јasno je da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH. Njegovi stavovi su isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou, poručio je Košarac. 

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog spornih izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, te najavio da će analizirati da li će danas poslati protestnu notu i Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.