Kovačević negirao da je povrijedio ugled Crne Gore

    2 meseca pre 214 pregleda Izvor: RTCG
foto: RTCG

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević negirao je jutros pred tužiocem da je povrijedio ugled države Crne Gore zbog položaja prstiju tokom intoniranja crnogorske himne. On je novinarima kazao da se nada da će tužilac postupiti nepristrasno i da neće dozvoliti da se politički i pritisak medija odraze na njegovu odluku.

Kovačević je nakon saslušanja rekao da se nada da će se ova priča završiti i da „bočni“ pritisci neće uticati na to da odluka bude, kako je rekao, protivzakonita.

„Očekujem da tužilaštvo postupi nepristrasno i po zakonu i da proglasi da djela uopšte i nema kao što i nema, i da se prekine ta vrsta političkih i medijskih uticaja na institucije u kojima se neke nebitne stvari na ovaj način plasiraju i opterećuje se njima javnost. Ja kao predsjednik Opštine imam mnogo važnijih stvari kojima se bavim“, kazao je Kovačević.

Pošto je bio u pitanju događaj koji se ticao Dnevnog centra za djecu ometenu u razvoju, koji je u vlasništvu Opštine Nikšić, Kovačević kaže da je izdavač Štampar Makarije iz Beograda izdao zbirku tekstova o ovom slučaju u njegovu odbranu.

„Zbirku je napisala grupa autora, među kojima su i Blagoje Baković, Matija Bećković, Emir Kusturica. Čitav tiraž od prodaje te knjige biće ustupljen Dnevnom centru i da na taj način zatvorimo ovaj krug i ovu priču koja je bila za sve nas vrlo neprijatna, tako što ćemo u krajnjem pomoći onome kome treba pomoći“, istakao je Kovačević.

Branilac Kovačevića Sava Kostić je kazao da je tužiocu sve objašnjeno.

„Smatram da postupajući tužilac na bazi onoga što je čuo od gospodina Kovačevića, na bazi materijalnih dokaza koji su danas dostavljeni, na bazi saznanja već danas donijeti odluku i odbaciti krivičnu prijavu. Na postoji ni jedan propis koji zabranjuje gospodinu kovačeviću a ima taj položaj tijela“, kazao je on.

Ističe da položaj ruku Kovačevića tokom intoniranja himne nije nikakav delikt.

„Što znači da nema nijednog krivičnog djela zbog čega ne može biti ni krivično-pravne odgovornosti. Nema prekršaja niti bilo kakve prekršajne odgovornosti. Postupajući tužilac ima jednostavan i lak zadatak ako želi da postupi profesionalno“, kazao je on.

Dodao je da se protiv Kovačevića vodi politička hajka.