Kozje mlijeko – neprocjenjivi lijek iz prirode

    1 godina pre 605 pregleda

Kozje mlijeko se zbog brojnih lJekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svijetu. Godinama se osim u ishrani koristi kao lijek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća…

Istraživanja su pokazala da se ovo mlijeko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena. 

Istraživanje objavljeno u časopisu “International Journal of Food Science Nutrition” pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mlijeko slično ljudskom. 

U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca. 

Kozje mlijeko je prepuno kalcijuma i fosfora, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinka i selena, snažnim antioksidansima koji održavaju imuni sistem. Brojni naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa. 

Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Takođe, sadrži oko 40 odsto manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko. 

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem. 

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Pošto sadrži manje laktoze, lakše se vari od kravljeg mlijeka. 

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet. 

Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa kao i za poboljšanje rada bubrega.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda