KRAĐA TRANSFORMATORA IZ TRAFOSTANICA NA CETINJU

    1 godina pre 342 pregleda Izvor: cedis.me

Mreža i objekti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema konstantno su na meti kradljivaca.

Obavještavamo da su u prethodna dva dana ekipe na Cetinju evidentirale da su otuđena četiri transformatora 10/0.4kV snaga 630kVA i 1000kVA.

U pitanju su transformatori koji su bili dio trafostanica 10/04kV: MBTS Pobjeda, Sanitas, Crkveni sud-Vladin dom i TS Nova pijaca.

Naglašavamo da su sve pomenute trafostanice imale po dva transformatora, od kojih je po jedan bio u funkciji a drugi je služio kao alternativa u slučaju potrebe, pa iz ovoga proizilazi da su počinioci znali što rade. Ovo nedjelo je prijavljeno Upravi policije, podružnica Cetinje i očekujemo da će počinioci biti otkriveni i privedeni pravdi.

Naglašavamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično. Zbog male materijalne koristi, pojedinci rizikuju  život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5000 trafostanica i preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti.

Naglašavamo da je opasnost po bezbjednost građana u slučaju krađe elemenata sa trafostanice izuzetno velika.

Apelujemo na građane da se suzdrže od ovakvih radnji kao i da svaku neovlašćenu djelatnost na distributivnoj mreži i objektima  prijave lokalnoj dežurnoj službi CEDIS-a.