Krivične prijave protiv sedam Pljevljaka

    9 meseci pre 5514 pregleda Izvor: RTNK

Sedam osoba iz Pljevalja i jedna iz Podgorice krivično će odgovarati zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Iz Uprave policije navode da je izvršrenjem pomenutog krivičnog djela nastupila šteta od oko 440.000 eura. Krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeli su službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ – Odjeljenja bezbjednosti Pljevlja i službenici Odsjeka za borbu protiv ekonomskog kriminala i korupcije.

„Krivična prijava je podnijeta protiv D.M. (75), M.M. (74), P.B. (63), T.R. (53), M.R. (67), Ć.M. (63), N.M. (1970), svi iz Pljevalja i Š.Z. (66) iz Podgorice,Sumnja da je D.M. u svojstvu izvršnog direktora zemljoradničke zadruge „Doganje” Pljevlja, zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju, od januara 2012. do sredine septembra 2015. godine, pričinio materijalnu štetu ovoj zadruzi u ukupnom iznosu od 89.384 eura, na što je zaključio više ugovora o prodaji nepokretnosti ZZ „Doganje” po cijeni koja je niža od tržišne cijene. D.M. je prilikom zaključenja ugovora o prodaji nepokretnosti sa kupcem L.N. iz Pljevlja, notaru prikazao priznanice o plaćanju cjelokupne kupoprodajne cijene iako navedene uplatnice nisu knjižene kroz blagajnu, niti je novac uplaćen, te tako za L.N pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.505 eura“, saopštili su iz Uprave policije.

Ističu da su D.M. kao izvršni direktor, a M.M. kao blagajnik, tokom februara i marta 2015. godine, na štetu gore pomenute zadruge, pričinili štetu od 1.500 na način što su zloupotrebom u privrednom poslovanju prikazali priznanice o plaćanju kupoprodajne cijene, a koja nije bila uknjižena u blagajnu niti je novac uplaćivan, na koji način su jednom građaninu pribavili protivpravnu imovinsku korist.

„Tokom izviđajnih mjera i radnji policija je došla do sumnje da, Š.Z. u svojstvu izvršnog direktora Agrokooperative „Doganje“ i T.R. u svojstvu predsjednika skupštine ove Agrokooperative, kao i P.B, M.R, Ć.M i N.M., kao članovi skupštine Agrokooperative „Doganje“, su zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Agrokooperative „Doganje“, a na način sto se prijavljeni Š.Z. nije starao o zakonitosti rada zadruge za koju je bio odgovoran. Š.Z. je, kako se sumnja, 20. novembra 2017. godine, donio je rješenja o dodjeli sredstava za rješavanje stambenih potreba članovima Agrokooperative „Doganje“ kojima je odredio da će se isplata novčanih sredstava izvršiti iz očekivane dobiti, iako je ova Agrokooperativa prestala da obavlja registrovanu djelatnost 2016. godine, a sredstava za ovu namjenu iskorišćena od prodaje zemljišta koje je na taj način stavljeno u nezadružnu funkciju. Š.Z. je nakon toga skupštini podnio predlog da se svi članovi kooperative oslobode plaćanja kreditnih obaveza i na sjednici kojoj je prisustvovao direktor Š.Z. i članovi skupštine P.B, T.R, M.R, Ć.M. i N.M. su svojim glasovima donijeli odluku da se svi članovi agrokooperative oslobode obaveze za dobijene i isplaćene kredite, a koja su sredstava obezbjeđena od prodaje imovine koja nije vlasništvo kooperanata, stavljajući na taj način imovinu u nezadružnu funkciju suprotno Zakonu o kooperativama čime su Agrokooperativi „Doganje“ pričinili štetu u ukupnom iznosu od 343.656 eura“, navode iz Uprave policije.

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, čije je sjedište u Nikšiću, su od 1. maja 2023. godidne do sredine septembra, rasvijetlili 83 krivična djela iz oblasti ekonomskog i privrednog kriminaliteta, po kom osnovu je nadležnom tužilaštvu procesuirano 76 fizičkih i šest pravnih lica.

„Od ovog broja krivičnih djela sa elementima korupcije procesuirano je 14 krivičnih djela“, zaključili su u saopštenju.