Krivokapić: Ako mene pitate sjutra bih potpisao Temeljni ugovor, Vlada se ne može smijeniti bez političke korupcije

    2 sedmice pre 247 pregleda Izvor: dan.co.me

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da nije očekivao da će nekad biti predsjednik Vlade, i da se sve od 30. avgusta promijenilo. Poručio je da se ni o jednom ugovoru nije pričalo, kao o Temeljnom, te naglasio da ako njega pitaju, sjutra bi ga nakon sjednice Vlade mogao potpisati.

– Ja više nemam svoj život, moj život je posvećen državi i građanima i nekad nailazim na nerazumjevanje porodice, ali imam i njihovu podršku bez koje ne bih mogao. Prva promjena vlasti nije jednostavna, ovo je stresan posao. Strane nisu bitne, nego samo država i građani. Došlo je vrijeme da se ne razišlja partijski nego u interesu građana. Mi smo odlučili da se žrtvujemo, težeg posla od ministra i premijera nema. Mi smo odlučili da se bavimo ovim poslom i građanima. Mi smo odlučili da smo žrtva i da se ne bavimo kako je nama. Želimo da poboljšamo kvalitet života svih građana, i da Crna Gora bude država u kojoj će da se vraćaju mladi, ovo je bitka da oni ostaju i da znaju da ih čeka Crna Gora – poručio je on na tviter spejsu.

Upitali su ga koliko traje njegov radni dan, a kazao je da i sam se začudi koliko vremena potroši na radnom mjestu.

 – Sam sebi se začudim koliko vremena potrošim, moj radni dan počinje u sedam ujutru a završava se u 22 sata. Prvi put sam u ovih deset dana bio više sa porodicom nego na poslu. Mi smo najveći dio provodili na kreiranju rješenja koja su se desila i pokrenula tektonski poremećaj na političkoj sceni, kao što je projekat „Evropa sad“. Mi pokušavamo da odgovorimo na svaki zahtjev koji dobijemo, kako od građana, tako i od investitora. Stalno smo bili posvećeni rješavanju problema, neke nismo mogli da realizujemo jer su nam ruke bile svezane – kazao je on.

Poručio je da su mogli mnogo više da urade, ali je dodao da su uradili i više što je to bilo moguće.

– Uvijek može da bude bolje, težište treba da je građanin – dodao je.

Kazao je da su u poslednje vrijeme pokušali da vrate izgubljeno povjerenje parlamentarne većine.

O kadrovskim rješenjima u prosvjeti

Upitao o smjeni direktora, poručio je da se vodi onom „pravi ljudi na pravom mjestu“.

– Ništa ne može preko noći. Svi su ministri upoznati da sam već prvog poslao da sva stanja koja su vezana za v.d. stanje da raspišemo konkurs i izaberemo najbolje. Sistem zamjena je važan, jer se daje šansa onima koji je nikad nisu imali. Vrijeme tokom kojeg je bivši režim postavljao kadrove je prošlo. Mislim da je vrijeme u kojem mi živimo jedinstveno, moj stav je – najbolji neka pobijede. Da li je bilo nekih pogrešnih rješenja jeste. Što se tiče Dragan Pavličića kojeg znam, mislim da je on kvalitetan čovjek i stručnjak. Znam da je čovjek reda i da će ga protažirati do kraja. Ja sam iz medija saznao o njegovom imenovanju, i znam da je čovjek koji će sprovoditi red – naglasio je premijer.

O zloupotrebi plana „Evropa sad“

Krivokapić je naveo da ovaj projekat Vlada ne može da iznese do kraja.

– Ovo su obaveze i poslodavca i zaposlenih, mi ćemo sve uraditi sve što je do nas. Put ka rješenju je da čovjek kaže zaposlenima da ne može da isplati i da je to nemoguće. Poslodavci su navikli da zloupotrebljavaju građane, ali ubuduće će naša inspekcija da reaguje na bilo koji prigovor sa bilo koje strane. Moramo da spriječimo ovo svi zajedno i da poručimo –  dosta je igre sa našim radnicima. Ne postoji poslodavac koji ne može ovo da ispuni, ako postoji neka dođe i kaže svoje razloge. Ako želimo dobro CG, onda treba da dijelimo, a ne samo da uzimamo – naglasio je predsjednik Vlade.

Očekuje da će Evropa sad biti uspješna priča i žao mu je što više poslanika nije podržao ovaj projekat i budzet.

O Temeljnom ugovoru

 – Više priče o nekom ugovoru nije bilo. Mi smo u julu poslali Patrijaršiji. Mi čekamo stav Patrijaršije i očekujemo vrlo brzo potpisivanje ugovora. Kada će to tačno biti, mene zabrinjava konstacija koja kaže zbog političke stabilnosti, odnos Crkve i države ne treba da zavisi od politike. Ja bih ga sjutra mogao potpisati, ako mene pitate – naglasio je on.

 O rješavanju problema državljanstva i biračkim spiskovima

Krivokapić je kazao da je državljanstvo jedno od osnovnih pitanja svakog čovjeka.

– Svako ko plaća porez ovoj državi, treba da bude njen državljanin. Ovaj problem rješavamo u okviru izbornog zakonodavstva koje je u nadležnosti parlamenta. Ovo pitanje se zloupotrebljava i gleda se sa strane birača. Mi nemamo uredne registre kada je birački spisak u pitanju, želimo da to uredimo do kraja i to je proces koji traži više vremena. Nadam se da ćemo vrlo brzo dovesti na mjeru dobrog funkcionisanja – naglasio je on.

Kazao je da su prilikom snimanja priloga za Dojče vele, aktiviran anti dron, te da nijesu uspjeli da snime dronom teren sa kojeg se vadi šljunak. Napomenuo je da država nema anti dron, i ostaje pri tvrdnji da je mafija jača od države.

Kako je dodao, odnos sa ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem je profesionalan.

Opstanak Vlade

Premijer je naveo da opstaju jer građani razumiju da je Vlada posvećena njima i da se ne vode partijskim interesima,

– Ovo je Vlada koja je pokazala da domaćinski radi i da može da da rezultat. 

– Mi političarima želimo svako dobro, a ovo je naš zajednički put i boljitak. Znam da postoje mnogi zainteresovani političari za manjinsku vladu, i ne znam zašto bi takva vlada bila bolja od ove. Ne može doći do smjene vlade bez političke korupcije – napomenuo je on.

Naveo je i da ministar Mitrović od početka izaziva interesovanje, te dodao, da ako je prekršio zakon onda mora i da odgovara.

– Neko treba da pokrene ako postoji nešto protiv njega, da je kršio zakon. Ja ću onda preduzeti to što je do mene – dodao je 

On je istakao da ministra pravde treba da dobiju što prije, te dodao da će pokušati da dođu do nekog rješenja koje je prihvatljivo za parlamentarnu većinu.

– Nadam se da ćemo uz pomoć parlamentarne većine doći do najboljeh čovjeka za tu funkciju – kazao je Krivokapić.

Ponovio je i da ni jedan ministar neće biti smijenjen.

Kazao je da imaju izuzetnu saradnju sa Demokratama, URA-om, Ujedinjenom i Pravom Crnom Gorom, ali i sa pojedinim poslanicima Demokratskog fronta.

– Tako da nije tačno da imamo podršku samo jednog poslanika, to govore oni koji ne žele dobro ovom društvu – dodao je.

Misli da su kao Vlada vrlo često zlonamjerno okarakterisani.

– Nismo se osvrćali, samo smo radili i pokušali da dođemo do ovih rezultata. Politički lideri koji nisu spremni da prihvate žrtvu ovog trenutka, onda treba da postave pitanje, da li su dostojni da budu na čelu partija. Ja ne želim da budem savjetnik bilo koje partije, ali znam šta je potrebno Crnoj Gori. Treba da tražimo ono što se spaja, a ne ono što nas razvaja. Da smo tražili ono što nas spaja, već bi bili u EU i ne bi bili država tajkuna i korupcije. Građanin treba da dobije ono što treba, a on će dobiti ono što zaslužuje ukoliko budemo radili – naglasio je.

Istakao je da je spreman za sve razgovore oko Vlade, ali ne i za ucjene. 

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33236 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14473 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13887 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13616 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12756 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12249 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12054 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11939 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10848 pregleda
%d bloggers like this: