Krivokapić i Srzentić ugostili Mikija Dikersona, IT eksperta Obamine administracije

    1 godina pre 197 pregleda Izvor: gov.me

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ugostili su danas Mikija Dikersona, američkog eksperta za digitalne servise, koji je na poziv ministarke, prihvatio da dođe u radnu i konsultantsku, višenedjeljnu posjetu, koja će se odvijati na volonterskoj osnovi.

Ovaj prestižni stručnjak koji ima bogato iskustvo saradnje sa Vladama i birokratijama širom svijeta, osnivač je Kancelarije za digitalne servise (USDS), u okviru američke Vlade, a u dogovoru sa resornim Ministarstvom, pomoći će našim stručnjacima da se suoče sa izuzetnim izazovima na polju e-uprave, digitalnih servisa, kao i sa politikama i procesima koji prate proces digitalizacije i transformacije javne uprave.

Premijer Krivokapić i ministarka Srzentić ugostili Mikija Dikersona
foto: Vlada CG

Premijer Krivokapić izrazio je zahvalnost što je Dikerson svojom posjetom pokazao solidarnost sa građanima Crne Gore i sa Vladom koja je ispred sebe postavila visoke ciljeve, posebno kada je upitanju cijeli IT sektor i digitalizacija javne uprave.

„Vi, ne samo što ćete sljedećih sedmica nesebično Crnoj Gori pokloniti dio bogatog, ličnog znanja, iskustava i vještina, već ste svojim dolaskom, ka Crnoj Gori skrenuli veliku pažnju IT stručnjaka iz cijelog svijeta koji će, nadam se, takođe pokazati zainteresovanost i spremnost da pomognu digitalnom razvoju naše zemlje i regiona. Ova Vlada ima viziju koju želi da pretoči u realnost, da Crna Gora, u doglednoj budućnosti, pored toga što je i turistička,  postane značajna digitalna destinacija i zemlja u koju će ulagati pouzdani investitori iz ITC sektora“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je istakao da je reforma javne uprave u Crnoj Gori proces koji je već započet, ali da se on ne može okončati mimo ili bez digitalne transformacije koja će Crnu Goru učiniti drugačijom i omogućiti da svi građani na brz  i efikasan način dobiju najkvalitetnije usluge.

Dikerson je zahvalio premijeru Krivokapiću na srdačnom dočeku, istakavši da Crnu Goru osjeća kao prijateljsku zemlju i da je  ministarka  najzaslužnija za njegovo angažovanje u ovom projektu.

-Problemi sa kojima se suočavate slični su problemima koje imaju svi sistemi i uprave koji nemaju zavidno iskustvo u oblasti digitalnih servisa. Tu smo da sarađujemo u korist svih građana. Ja i moj tim ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo Crnoj Gori- poručio je Dikerson.

Ministarka Srzentić kazala je da je srećna i izuzetno zahvalna Dikersonu što je prihvatio njen poziv i pristao da narednih sedmica boravi u Crnoj Gori i radi sa našim timovima na daljoj strategiji digitalnog razvoja. 

„Planiramo da osnujemo Kancelariju za inovacije i digitalne servise, u okviru našeg Ministarstva, kako bi gradili interne kapacitete za digitalnu transformaciju. Miki je prvi u nizu mnogih stručnjaka koji će pomoći u implementaciji najboljih svjetskih praksi u našoj javnoj upravi“, istakla je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: