Krivokapić – Kluge: Pad broja oboljelih važna vijest, nastaviti s poštovanjem mjera

    1 mesec pre 96 pregleda Izvor: GOV.ME

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof dr Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa dr Hansom H. Klugeom, regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu. Pored premijera Krivokapića, sastanku su prisustvovale ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, kao i predstavnica SZO za Crnu Goru, dr Mina Brajović.


Premijer Krivokapić se zahvalio na podršci i partnerskom odnosu SZO prema Crnoj Gori, naročito u toku pandemije COVID-19 i pohvalio inovativan i dinamičan pristup koji Regionalna kancelarija na čelu sa dr Klugeom sprovodi u ovom momentu. Premijer Krivokapić je dr Klugeu rekao da je Crna Gora i te kako svjesna važnosti angažovanja SZO-a na planu globalnih procesa, a naročito u tekućem pandemijskom trenutku u kom Crna Gora slijedi sva uputstva i informacije koje joj stoje na raspolaganju kao državi članici, a koje ona dobija kroz državnu kancelariju na čijem čelu se nalazi gospođa Mina Brajović.
„Mada smo u svojoj prošlosti često bježali od realnih problema, u situaciji pandemije COVID-19 to nije bilo moguće. Suočili smo se sa njom, ali i sa problemima koji su naslijeđeni kroz čitav sistem zdravstvene zaštite, naročito kada je u pitanju nedostatak Opšte bolnice u Glavnom gradu“, rekao je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade je direktora Klugea upoznao sa pravom borbom koju je Crna Gora vodila kako bi došla do potrebne količine vakcina, sačuvala biološku masu i napravila šansu za ekonomski oporavak zemlje, s obzirom na to da je zatečeno stanje po pitanju nabavke vakcina bilo alarmantno. Premijer je zahvalio SZO na 24.000 doza Astra Zeneka vakcina koje su opredjeljene Crnoj Gori kroz COVAX program.
„Broj zaraženih je bio visok i gotovo da smo po tome bili lideri u Evropi. Ipak, poštovanjem preporučenih mjera zaštite, a bez primjene represivnih mjera i gotovo bez kažnjavanja građana, došli smo do podnošljivog broja zaraženih i dobrog evropskog prosjeka. Naravno, tome je doprinijela i vakcinacija, ali smo imali i prazan prostor zbog nedostatka vakcina. Naravno da me je obradovala preporuka SZO-a da je đacima mjesto u klupama“, istakao je Krivokapić.
Visokog zvaničnika SZO-a, Krivokapić je takođe upoznao sa velikom razlikom koja postoji u kvalitetu usluga koje se mogu dobiti u privatnim zdravstvenim ustanovama u odnosu na one koje se pružaju u državnim, te da Vlada i resorno ministarstvo žele da formiraju sistem zdravstvene zaštite koji će biti dostupan svima podjednako, te da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.


„Vrlo se radujemo divnom poduhvatu SZO-a, u reforskom smislu, za bolje zdravlje u Evropi. U tome vidimo i našu šansu da zdravstvene usluge i zdravlje građana izdignemo na viši nivo. Zdravstvena prevencija, zdravstvena kultura i kultura življenja jesu stvari u kojima i te kako ima prostora za napredak. Stoga, pošto lidersku poziciju u Evropi dijelimo i kada je u pitanju broj konzumenata duvanskih proizvoda, Vlada je povećala akcize na ove proizvode, a što nije popularna mjera. Zdravlje građana, zelene inicijative i ekološki pristup rješavanju problema nam je prioritet“, naglasio je Krivokapić.

Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Hans H. Kluge, zahvalio je premijeru na srdačnoj dobrodošlici, odavši priznanje Vladi za sve što je do sada učinila na zaštiti i imuinizaciji građana Crne Gore.
„Čestitam vam na početku masovne vakcinacije građana. Koliko shvatam, vaši početni rezultati u procesu masovne vakcinacije građana, bolji su od rezultata koji se postižu u Njemačkoj. To je fantastično. Zato želim da čestitam Vama lično, Vašoj ministarki i Vladi na postignutom uspjehu. Ali moramo imati na umu da trenutni uspjeh ne znači sasvim izlazak iz COVID krize. Mora se nastaviti sa poštovanjem preporučenih mjera“, kaže Kluge.

Direktor Kluge je prisutne upoznao da je upravo posjetio svih pet država i premijere Zapadnog Balkana za koje je SZO pripremila Mapu puta zdravlja koja je zapravo planirana i za EU, ali koja se na specifičan način mora implementirati u zemljama Zapadnog Balkana, kako bi se nivo zdravstvene zaštite, sigurnosti i usluga približio onom nivou koji uživaju građani Evropske unije.
„Tri su benefita koje će zemlje Zapadnog Balkana imati usvajanjem ove Mape puta zdravlja. Prvi je politički – zatvoriti jaz u zdravstvu između zemalja ZB i zemalja EU. Drugi je investiranje u zdravstvene sisteme, a treći bnefit jeste tehničke prirode – doći do ambijenta u kojem se njeguje kultura zdravlja, do zelenijeg, kulturnijeg, pravičnijeg i digitalizovanijeg društva“, naglasio je dr Kluge.

Direktor SZO za Evropu, nije sakrio impresioniranost razumijevanjem i odlučnošću premijera Krivokapića da u svom izlaganju apostrofira značaj kulture zdravlja i zdravih stilova života.
„Često se srećem sa premijerima, ali vi ste prvi premijer koji je govorio o kulturi zdravlja. To je upravo i moja vizija i želja da svi članovi društva budu osnažni iznutra, da odaberu zdrav stil života. Za to je potrebno, kako ste i sami rekli, da se fokusiramo na prevenciju i da se uspostavi jak sistem primarne zdravstvene zaštite. Prezadovoljan sam onim što sam vidio tokom terenske posjete u kojoj sam bio sa ministarkom Borovinić – Bojović, gdje smo prisustvovali demonstraciji primarne zdravstvene zaštite u romskom naselju u kojem žive i emigranti“, poručio je Kluge.

Što se tiče turističke sezone u kontekstu pandemije, Kluge je kazao da velika dinamika pada broja oboljelih predstavlja važnu vijest. „Sada treba razmišljati o obezbjeđivanju punktova gdje turisti ulaze u vašu zemlju. Potrebno je ispoštovati stroge politike zaštite u hotelima. Predlažemo svakodnevno sprovođenje brzih testova u hotelima, prije turističkih izleta i posjeta gradovima“, zaključio je Kluge.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22194 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7641 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: