Krivokapić: Solidarnost u Tužilačkom savjetu blokirala rad tužilaštva

    2 godine pre 370 pregleda Izvor: vijesti.me

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da  će predložiti izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kako bi se  spriječila blokada rada Vrhovnog državnog tužilaštva. Aludirajući na  odluku o izboru Ivice Stankovića za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog  tužioca, Krivokapić je kazao da je solidarnost u Tužilačkom savjetu  blokirala rad tužilaštva. 

„Tužilački savjet ne obavlja  svoju funkciju i tu treba nešto mijenjati. Ovaj sastav Savjeta doveo je  do blokade kada je trebala da se utvrdi objektivna odgovornost.  Konsultovaćemo stručnu javnosti i predložiti izmjene zakona da se to  više ne bi dešavalo“, kazao je Krivokapić na Odboru za antikorpuciju. 

Predsjednik  Odbora Predrag Bulatović ponovio je da će tražiti ukidanje tog  skupštinkog tijela jer je spriječeno da sprovopdi svoju kontrolnu  funkciju. On je kazao da će sačekati da se Kolegijum predsjednika  Skupštine izjasni o dopisu Stankovića i Specijalnog državnog tužioca  (SDT) Milivoja Katnića koji su odbili da dođu na kontrolno saslušanje  povodom afere „Koverat“. 

„Ako ovaj Odbor ne može da  saslušaa tužioce onda nema svrhe da postoji. U tom slučaju tražićemo  njegovo ukidanje kroz izmjene poslovnika. Sačekaćemo kolegijum i za  mjesec dva ćemo znati idemo li iz Odbora. Do tada treba da radimo“,  kazao je Bulatović.

Krivokapić je podsjetio da je ustavna  obaveza tužilaca da odgovaraju Skupštini i istakao da parlament mora  imati jaku nadzornu ulogu. On je kazao da su poslanici dali mandat  tužiocima da rade svoj posao, i da zbog toga moraju znati kako rade. 

„Oni  moraju doći jer to im je ustavana obaveza. Milo Đukanović je 2012.  godine u sred izborne kampanje došao pred poslanike i odgovarao punih  pet sati. A sada smo došli u situaciju da se nipodaštava parlament“,  kazao je Krivokapić i podsjetio da se nkon afere „Koverat“ desila i  afera „Kurir“. 

„Malo ko ima veću moć u državi od VDT-a, jer  samo on može da zadre tako duboko u slobodu čovjeka, pa bio on i  predsjednik države. Njihov je interes da dođu ovamo i da odgovaraju i o  aferi „Kurir“. Onaj ko je nevin ima interes da se pojavi pred ovim  Odborom“, kazao je Krivokapić.

Poslanik Demokratskog fronta  (DF) Jovan Vučurović kazao je da tužioci namjerno opstruiraju rad Odbora  i Skupštine, podsjećajući da se Katnić i Stanković nijesu odazvali ni na  poziv Odbora za bezbijednost. 

„Oni svjesno podrivaju Skupštinu i ometaju u radu zakonodavnu vlast. Gdje treba da dođu ako ne ovdje“, kazao je Vučurović.

Odgovarajući  na primjedbe opozicije da vladajuća koalicija ne želi saslušanje  tužilaca povodom afere „Koverat“, poslanica Demokratske partije  socijalista (DPS) Daliborka Pejović podsjetila je da su članovi Odbora  iz njene partije podržali zahtjev za saslušanje tužilaca. 

„Nema  opstrukcije rada skupštine i ne želimo ukidanje Odbora. Podržavamo  kontrolna saslušanja“, kazala je Pejović, dok je njen stranački kolega  Nikola Rakočević kazao da se tužioci mogu saslušavati u Odboru za  politički sistem koji je nadležan za pravosuđe.  

„Tamo se može tražiti saslušanje. Niko ne može pobjeći od odgovornosti“, kazao je Rakočević.

Odbor  je odlučio i da u naredne dvije nedjelje odredi datume za kotrolno  saslušanje o pregovorima u poglavljima 23. i 24. na koji će pozvati  potpredsjednika vlade Zoran Pažina, glavnog pregovarača Aleksandra  Drljevića i šefove pregovaračkih grupa. Odbor će održati kontrolno  saslušanje i direktora Sretena Radonjića i članova Savjeta ASK na koje  će pozvati i predstavnike civilnog sektora.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32853 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11890 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11778 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: