Krivokapić: Želim da budem šef vlade kakav je bio Helmut Kol

    1 godina pre 428 pregleda Izvor: DW- cdm.me

List Velt donosi intervju sa nosiocem liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravkom Krivokapićem. On bi, kako ocjenjuje njemački dnevnik, mogao da bude novi premijer Crne Gore.

“Svi smo vidjeli: dosta je bilo. Crna Gora je u kandžama neslobode i korupcije”, odgovara Krivokapić na pitanje šta drži koaliciju koju čine najrazličitije stranke. I nastavlja: “Želimo da ostvarimo prvu stvarnu demokratsku promjenu u našoj zemlji od 1945. S tim u vezi još sam pod utiskom doživljaja koje sam imao u Njemačkoj…”

“… kada ste bili u Njemačkoj kao stipendista DAAD, Njemačke službe za akademsku razmjenu”, nadovezuje se novinar Velta.

“Bilo je to 1988. u lijepom Karlsrueu, kada je Helmut Kol bio u posjeti. Kancelar se dovezao ispred gradske vijećnice u pratnji samo jednog automobila sa obezbjeđenjem. Cimeru i meni je bilo dozvoljeno da se približimo kancelaru, a neki građani su mu čak postavljali pitanja. Mada je bilo i demonstranata koji su držali transparente sa karikaturama Kola. To je bio moj prvi susret sa demokratijom. Tada, pod Titovim komunističkim režimom u Jugoslaviji, to je bilo nezamislivo. Želim da budem takav šef vlade: neko kome čovjek može da obrati i da ga kritikuje, neko ko nije uvijek okružen teško naoružanim tjelohraniteljima. Trideset godina kasnije, konačno se susrećem sa demokratijom u svojoj zemlji”.

Ispunićemo ugovorne obaveze prema EU i NATO

Na pitanje kako misli da formira snažnu vladu, s obzirom na to da Đukanović ima predsjednički mandat do 2023, Krivokapić odgovara: “Snagom zakona. Policija i vojska su dio izvršne vlasti. Vremena kada je predsjednik mogao da radi šta hoće, moraju se okončati. Politička korupcija je najveća pošast naše zemlje.”

Na konstataciju novinara Velta da Krivokapić vodi koaliciju u kojoj su prosrpske stranke, čije se mnoge pristalice više orijentišu ka Rusiji, nego ka Zapadu, Krivokapić kaže da mnogi tvrde da je “pro ruski“ orijentisan ili da se osjeća “pripadnikom nekih drugih zemalja“ – ali “to sve nije tačno – imam obavezu samo prema građanima Crne Gore“.

Na pitanje o budućem kursu Crne Gore prema NATO i EU Krivokapić objašnjava:

“Mi smo mala zemlja u srcu Evrope koja ima stanovnika ne više od, na primjer, Štutgarta. Hoćemo i želimo da ispunimo svoje ugovorne obaveze prema EU i transatlantskom savezu. Da budem jasan: posvećenost prethodnog režima Evropi bila je samo na riječima. Osam godina se razgovaralo bez rezultata. Nasuprot tome, mi ćemo primijeniti smjernice za vladavinu zakona i protiv korupcije i ubrzati proces postajanja dijelom velike porodice EU”.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10895 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10269 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9464 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8966 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: