Ko je protiv ekološke rekonstrukcije TE taj je protiv Pljevalja

    1 mesec pre 389 pregleda Izvor: PV Informer

Poštovani sugrađani,

Ovih dana smo svjedoci raznoraznih tumačenja i političko-ekspertskih analiza u vezi sa opstankom i daljim radom TE Pljevlja. Ono što sa ovog mjesta možemo reći da igranja sa egzistencijom radnika energetskog kompleksa u Pljevljima kao i sa sudbinom cijelog jednog grada koji je u potpunosti vezan za funkcionisanje energetskog sektora , neće i ne smije biti.

Apsolutno je svima jasno da proizvodnja električne energije iz uglja nema neograničenu budućnost, međutim ekološka rekonstrukcija TE kao i funkcionisanje iste, čime bi se direktno obezbjedila stabilnost energetskog sektora u državi na duge staze , definitnivno nemaju alternativu.

Čini se da pojedine strukture u Crnoj Gori prelako preko usta prevaljuju činjenicu o eventualnom gašenju Termoelektrane Pljevlja, koja bi ukoliko ne dođe do ekološke rekonstrukcije, bila praktično izvjesna.

Nejasno je kako neko može tako nonšalantno da dovodi u pitanje direktnu egzistenciju više hiljada porodica, a indirektno opstanak cijele jedne sredine, koja je decenijama unazad bila energetski i privredni stub države Crne Gore. Pa valjda su Pljevlja zaslužila da se zahvaljujući ekološkoj šteti koju su naši građani trpjeli decenijama unazad, zahvaljujući milionima koji su se slili u državni budžet iz Pljevalja, danas djelimično vrati uloženo kroz eko-rekonstrukciju, kojom bi se praktično kupila decenija za sprovođenje pravedne tranzicije i diversifikacije djelatnosti energetskih giganata u Pljevljima.

Ekonomska računica je prilično jasna. Ili će država uložiti 54 miliona u ekološku rekonstrukciju, koja će zadovoljiti evropske standarde ili ćemo uvoziti 100 miliona evra električne energije godišnje. Dakle 54 miliona za deset godina rada TE Pljevlja ili milijarda uvoza električne energije u sledećih deceniju. Da ne pominjemo da bi finansije opštine Pljevlja bile svedene na prosjački štap zahvaljujući ukidanju ekološke naknade, poreza na nepokretnost, koncesionih naknada I sl.

Zaista ostaje nejasno kako neko pored ovako egzaktnih podataka, pored nepostojanja zamjenskih postrojenja kojim bi se nadomjestilo stabilnih 50% proizvodnje električne energije u državi, krenuo u avanturu neodobravanja ekološke rekonstrukcije istovremeno stavljajući na kocku živote zaposlenih kao i biološki opstanak sredine koja je toliko dala Crnoj Gori u ekonomskom, privrednom i finansijskom smislu.

Naposletku, smatramo da se budućnost rada energetskog kompleksa u Pljevljima najviše tiče nas Pljevljaka, pa se samim tim ovako krucijalne odluke moraju donositi uz uvažavanje mišljenja građana Pljevalja, predstavnika zaposlenih u energetskom sektoru, relevantnih sindikata, predstavnika političkih partija, jer ukoliko se se sprovede skrivena agenda koja se krije iza nekih nepotpisanih saopštenja, bojim se da je egzistencija našeg grada pod ogromnim znakom pitanja.

Bojan Krvavac

Potpredsjednik OO Demokratske CG Pljevlja

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: