Kurti: Kosovo ne prihvata ZSO kao uslov za članstvo u Savjetu Evrope

    1 mesec pre 306 pregleda Izvor: RSE
Foto: „X“

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je u srijedu da njegova vlada neće prihvatiti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom kao uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

On je, govoreći na sjednici Vlade u Prištini, rekao da se Kosovo suočava sa “novim uslovom, koji nema veze sa članstvom” u Savjetu Evrope.

“Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savjetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu”, rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Francuska i Njemačka zatražile su od Kosova da preduzme korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom ubrzo pošto je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope krajem aprila usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo.

Na sastanku Komiteta ministara spoljnih poslova 16. maja u Strazburu očekuje se da će biti donesena konačna odluka o prijemu Kosova u Savjet Evrope. Kosovo i Srbija postigli su dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti s Ustavom.

Srbija traži da Kosovo primjeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Savjet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi, sa sedištem u Strazburu, Francuska.

Osnovan je 1949. godine.

Savjet štiti slobodu izražavanja i medija, jednakost i manjine u zemljama članicama.

Jedna od direktnih koristi građana Kosova od eventualnog članstva u Savjetu Evrope biće pristup Evropskom sudu za ljudska prava.