Kvinta i EU: Zabrinuti smo zbog zabrane patrijarhu i sveštenstvu SPC da posjete Kosovo

    1 mesec pre 284 pregleda Izvor: Kosovo online

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazile su zabrinutost zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli Patrijarhu SPC Porfiriju i njegovim arhijerejima da uđu na Kosovo i prisustvuju svečanom početku redovne godišnje skupštine Sinoda u Pećkoj Patrijaršiji, ističući da ta odluka nije u skladu sa odredbama Ahtisarijevog plana, kao ni sa obavezama Prištine u okviru dijaloga.

„Odluka Vlade Kosova je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitete za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, i nije u skladu sa obavezama Kosova u dijalogu sa EU“, navodi se u saopštenju koje je objavila na svom sajtu Ambasada Njemačke u Prištini.

Poručuju da Vlada Kosova mora da deluje u skladu sa ljudskim pravima i zakonodavnim okvirom, kao i interesima svih građana.

„Očekujemo od Vlade Kosova da ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom djelovanju, da djeluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrijednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti“, ističu iz ambasada zemalja Kvinte i EU.

Pozvali su obje strane, i Srbiju i Kosovo, da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata.