Lajčak: Vlada da autonomno ostvaruje politiku bez spoljnih uticaja

    1 mesec pre 141 pregleda Izvor: pobjeda.me

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji danas i sjutra boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori kazao je da je imao čast da predstavlja EU u istorijskom trenutku za Crnu Goru i da mu je uvijek drago kada ima priliku da se vrati u našu zemlju.

Lajčak je kazao da je Crna Gora dio Evrope, a rad na pristupu EU je, kako je rekao, važan za sve nas.

Upitan da prokomentariše sve češća uplitanja stranih faktora u Crnoj Gori uoči izbora, Lajčak je kazao da EU pažljivo prati stvari u Crnoj Gori i da očekuje da se stvari odvijaju bez spoljnog uticaja.

– Svaka vlada koja ima demokratski mandat treba da ostvari politiku autonomno u saradnji sa EU bez uticaja koji ne traži sama vlada i to očekujemo i od ove Vlade, to su evropske integracije i zemlje i regiona – rekao je Lajčak.

Dodao je da pažljivo prati situaciju u Crnoj Gori iz godine u godinu. 

-Raduje me da je Crna Gora lider evropskog procesa i da je najviše napredovala. EK je rekla da do kraja mandata ove Komisije jedna zemlja može da završi pregovore i Crna Gora ima najbolju poziciju za to. Prošle godine dobila je novo iskustvo – demokratsku smjenu vlasti i želim da visoko ocjenim taj zreli demokratski proces preuzimanja vlasti, bilo je to odgovorno od svih – dodao je Lajčak.

Promjenu tužilačkih zakona, rekao je, prate u EU detaljno i bila je to tema razgovora sa zvaničnicima u Crnoj Gori. Kazao je da je danas razgovarao sa premijerom Krivokapićem i potpredsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, a do kraja posjete razgovaraće i sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i vicepremijerom Dritanom Abazovićem.

-Želio bih da istaknem da CG ima dobar sistem zakona koji ne treba da se smjenjuje nego da se nadgrađuje, a to mora da se dešava kao rezultat inkluzivnog procesa uz usku konstiltaciju sa EU i EK. Sad je u interesu kvalitet tih zakona i očekujemo da Skupština u potpunosti uzme u obzir mišljenje Evropske komisije – rekao je Lajkčak. 

EU će, kako je rekao, nastaviti da pruža podršku Crnu Goru.

-Ostajemo uz CG sve do pristupanja i očekujemo da zemlja čvrsto stoji na tom putu i da ispuni sve obaveze – dodao je on. 

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: