Lakić vratila nagrade EU za istraživačko novinarstvo

    2 meseca pre 342 pregleda Izvor: Libertas press

Novinarka Libertasa, ujedno i glavna i odgovorna urednica, Olivera Lakić, vratila je danas dvije druge nagrade, koje su joj juče dodijeljene na konkursu Evropske unije za istraživačko novinarstvo za serijale priča o visokoj korupciji u crnogorskom pravosudnom sistemu i kriminalu i korupciji u strukturama crnogorske policije.

Lakić je o tome danas pisanim putem obavijestila EU Awards tim Thomson Media.

Njeno pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani EU Awards team,

„Nakon jučerašnje dodjele nagrada, a pošto smo s pažnjom pročitali prvonagrađeni tekst, želim da vas ovim putem obavijestim da povlačim svoju kandidaturu za regionalnu nagradu, kao i da vam vraćam dva uokvirena sertifikata koja ste mi juče dodijelili. Samim tim vam vraćam nagradu i odbijam da primim novčanu nagradu.

Dodatno, molim vas da video snimak, koji je napravio neko iz vašeg tima, u kratkom razgovoru sa mnom, ne koristite, kao i da ne koristite moje fotografije i sve što se tiče redakcije Libertas Press.

Shvatili smo da nagrada koju ste mi juče dodijelili može samo da naškodi dignitetu, integritetu i statusu koji naša redakcija uživa u društvu.

Smatram da nema potrebe da vam detaljno objašnjavam stav koji imamo u odnosu na sve što se juče dogodilo i sami konkurs koji nijesmo, očigledno, dobro razumjeli, a posebno vaše rangiranje i ocjene istraživačkih priča koje su nama, u najmanju ruku, čudne, neprihvatljive i može se slobodno reći veoma uvrjedljive.

Nažalost, mi smo veoma ozbiljno pristupili cijelom procesu i samoj ceremoniji koja je, takođe, bila veoma neobična imajući u vidu ko su bili prisutni, kao i upadljivo odsustvo najviših predstavnika DEU u Podgorici.

S obzirom na jučerašnje vrlo negativno iskustvo koristim priliku da vas zamolim da ubuduće, Libertas Pressu ne šaljete pozive za konkurse bilo koje vrste i da nas uklonite sa vaše mailing liste.

Dakle, što se tiče redakcije na čijem sam čelu i mene, nagradu sam odbila i ne želim, to ponovo ističem, da u bilo kom vašem javnom istupu koristite moje i ime naše redakcije.

Mi ćemo, naravno, sa našom odlukom upoznati javnost, na isti način kako smo juče, prije čitanja prvorangiranog teksta, to učinili.

Uvjereni smo, nakon dovoljno konsultacija koje smo juče imali sa kolegama iz drugih redakcija i civilnog sektora, da će vraćanje nagrade biti još jedan korak ka većoj slobodi i samopoštovanju novinara u Crnoj Gori.

Budite slobodni kao Libertas!“