Lazović znao za hapšenje, Katnić štrajkuje glađu

    1 mesec pre 361 pregleda Izvor: dan.co.me

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i penzionisani policijski službenik Zoran Lazović privedeni su sinoć na saslušanje kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici. Odluku o pritvoru donio je sudija Goran Šćepanović.

Prethodno su Lazovićevi branioci, advokati Stefan Jovanović i Zoran Piperović, zatražili izuzeće sudije Šćepanovića. U obrazloženju zahtjeva su naveli da je specijalni tužilac Miloš Šoškić u rješenju o zadržavanju propustio da navede osnove za tu odluku. Zbog toga su se odmah žalili na odluku tužioca, ali je sudija Šćepanović preksinoć to odbio. Advokati tvrde da je tako već konstatovao da su ispunjeni uslovi da se Lazoviću odredi pritvor. Nakon toga je predsjednik suda Boris Savić odlučio da odbije zahtjev za izuzeće.

Kao dokaz da neće bježati i da će biti na raspolaganju istražiteljima, Lazovićeva odbrana predala je sudiji za istragu pismo koje je bivši policijski službenik prije mjesec dana dostavio glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

– Prije mjesec dana, odnosno 12. marta, preko jednog od zastupnika, Lazović je poslao pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću u kojem je naveo da mu je poručeno da mu se sprema spektakularno hapšenje. U pismu je naveo da je tu, u Podgorici, na kućnoj adresi, da nema namjeru nigdje da ide, nigdje da bježi, da je dovoljno da ga pozovu na telefon, da će se na svaki poziv odazvati i vrlo rado pružiti sve potrebne informacije. To pismo je predato sudiji za istragu i ono je dokaz da naš branjenik nema namjeru da bježi ili opstruira postupak na bilo koji način, kazali su advokati Jovanović i Piperović.

Katnić i Lazović uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, koji se sumnjiče da su u saradnji sa „kavačkim klanom“ počinili više ubistava. Takođe, na teret im se stavlja da su „učinili da nestanu dokazi“ protiv Duška Roganovića, koji je prema evidencijama bezbjednosnih službi visokorangirani član „kavčana“. Kao organizator kriminalne grupe u tužilačkim spisima naveden je Zoran Lazović, dok su članovi te mafijaške organizacije, kako tvrde iz SDT-a, bili Katnić, uhapšeni policijski službenik Petar Lazović i suspendovani specijalni tužilac Saša Čađenović, koji su u pritvoru.

Katnić je preksinoć na saslušanju u tužilaštvu odbio da angažuje branioca, pa mu je dodijeljen advokat po službenoj dužnosti. On je juče ujutru odbio da uzme hranu i ljekove. Njemu i Lazoviću na teret su stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Prema nezvaničnim saznanjima, Europol, koji je dostavio dokaze na osnovu kojih je izvedeno hapšenje, nije dostavio podatke u kojima se navodi da je Lazović koristio kriptovani telefon, odnosno „skaj“. Lazović je, kako saznajemo, na saslušanju tvrdio da tokom 40 godina službe u sektoru bezbjednosti nikada i nikome nije slao poruke. Dokaze protiv njega istražitelji su našli u porukama koje je njegov sad uhapšeni i optuženi sin Petar slao navodnim saradnicima. Tu je govorio o nezakonitim radnjama koje je, kako je tvrdio, obavila osoba koju je označio slovom „Z“. Tužilac tvrdi da je jasno da je u pitanju stariji Lazović.

Zoran Lazović se sumnjiči i da je uticao na to da se Belivuku i Miljkoviću, koji su u istragama označeni kao plaćenici „kavačkog klana“, ukine zabrana ulaska u državu. Ipak, tužilac nije naveo na koga je, kada i kako uticao Lazović, niti ko je preko programa Ministarstva unutrašnjih poslova ukinuo spornu zabranu.

Penzionisani policijski službenik tereti se da je tako izdavao naloge drugim pripadnicima kriminalne grupe, među kojima je bio i tadašnji glavni specijalni tužilac Katnić. Uloga GST, kako tvrde iz SDT- a bila je da omogući da se ne pokrene postupak protiv Roganovića, u čemu mu je pomogao njegov tadašnji zamjenik Čađenović.