Lekić o proširivanju liste proizvoda sa ograničenom maržom: To bi bila pogubna odluka za trgovinu i privredu

    2 meseca pre 243 pregleda Izvor: pobjeda.me

Uvjereni smo da ovo nije zvaničan stav Vlade, jer bi to bila pogubna odluka po crnogorske trgovine i privredu – kazao je predsjednik odbora za trgovinu Privredne komore Crne Gore (PKCG) Jovan Lekić, komentarišući mogućnost da Vlada proširi listu proizvoda kojima bi ograničila maržu.

Lekić je ocijenio da takvu vrstu administrativnih mjera nijesu donosili ni najrigidniji sistemi, koji nijesu bili tržišni.

– Za sada nemamo informaciju da li je ta namjera Vlade izvjesna, a ukoliko bude, odbor će svakako zasijedati i raspravljati o tome. Ovakva mjera, kojom se narušava tržišna privreda, morala je biti prokomentarisana sa privrednicima, jer bi se njenom primjenom sistem poslovanja urušio, što bi dovelo do nesagledivih posljedica – smatra Lekić.

On je potvrdio da su se ranije sastajali sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem kada im je ukazao na takvu mogućnost, ali su smatrali da je uvažio njihovu argumentaciju.

– Na sastanku na kojem je bilo dvadesetak referentnih trgovaca i proizvođača, kao i predsjednica PKCG Nina Drakić, bilo je govora o tome da Vlada razmišlja da, u cilju zaštite životnog standarda, napravi modalitet ograničenja marži, ali je tada reakcija privrednika bila argumentovana i jasna da bi to dovelo do kolapsa trgovina. Imajući u vidu informacije o deflaciji posljednjih mjeseci te uporednu praksu, ukazali smo na loše strane takve odluke i shvatili da je ministar tu argumentaciju uvažio. Kazao je da, ako se trend deflacije nastavi, da Vlada neće donositi odluke u tom pravcu – kazao je Lekić dodajući da se u međuvremenu ništa negativno nije desilo da bi se ta odluka i dalje razmatrala.

Lekić navodi da takva odluka ne bi bila primjenljiva, imajući u vidu da se radi o pet hiljada artikala koji čine više od 60 odsto finansijskog prometa. Takva praksa, kako je ocijenio, ne postoji nigdje u svijetu.

Iz PKCG je Pobjedi rečeno da su prije mjesec organizovali konsultativni sastanak sa ministrom Đeljošajem, nakon što su iz njegovog resora informisani da se razmišlja o ograničavanju marži. Navode da do danas nijesu dobili nikakav prijedlog od Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) ili Vlade, koji bi analizirali sa privrednicima i dali stručni osvrt.

– Stav PKCG, kao krovne organizacije koja okuplja crnogorsku privredu, i privrednika tokom tog sastanka je bio da ovakve mjere treba da budu rezultat detaljnih analiza, kao i partnerskog odnosa Vlade i privrede. Na tom stanovištu stojimo i danas, i protiv smo jednostranih poteza koji za rezultat mogu imati štetu, ne samo za pojedine sektore, već za cjelokupnu crnogorsku privredu. Kao i uvijek spremni smo da damo doprinos održivim i dugoročnim rješenjima koja su prijeko potrebna našoj privredi – rečeno je iz PKCG.

Ukazuju da će temi intervencionizma na tržištu posvetiti dužnu pažnju. 

– Kako smo razumjeli da će se predlog odluke MER-a naći na sjednici Vlade, PKCG će, nakon što bude dostupan, analizirati sve aspekte te odluke. Aktivnosti Komore uvijek su usklađene sa našim opredjeljenjem da treba jačati konkurentnost crnogorskih kompanija, kao okosnicu ukupne supstance naše ekonomije – kazali su iz PKCG.