Lekić traži skidanje oznake tajnosti sa spornih ugovora koji su sklapani u Rudniku: Nulta tolerancija na korupciju!

    2 meseca pre 1018 pregleda Izvor: PV Informer

Imajući u vidu medijske napise koji su, u proteklih nekoliko dana, tretirali temu angažovanja mehanizacije trećih lica za potrebe Rudnika uglja AD Pljevlja – konkretno od firme „Atlas Montenegro” iz Nikšića, prije svega, želim kao izvršni direktor i doskorašnji odbornik u Skupštini opštine Pljevlja gdje sam nebrojeno puta do sada djelovao u istom pravcu a sve zarad transparentnog funkcionisanja državne uprave, institucija i kompanija u vlasništvu države, da izrazim apsolutno razumijevanje za ovaj vid aktivnosti, da pozdravim interesovanje Akcije za socijalnu pravdu (ASP), kao i da ohrabrim njihove kolege iz nevladinog sektora, ali i medija, da nastave sa ispitivanjem zakonitosti poslovanja društveno odgovornih kompanija kakav je Rudnik uglja, pri čemu je apsolutno nebitno da li je riječ o prošlim ili aktuelnom rukovodstvu kompanija.

Kada je riječ o konkretnom ugovoru koji se danima unazad problematizuje, moram da istaknem da je po srijedi poslovni aranžman prethodnog rukovodstva Rudnika uglja, koji ima status poslovne tajne.

Zbog činjenice da novo rukovodstvo Rudnika uglja nedvosmisleno stoji na principu poštovanja pravnih akata kompanije, uvažavajući načelo legaliteta i pravne sigurnosti, lično sam inicirao da Sektor za pravne, kadrovske i opšte poslove, konsultuje Odbor direktora po ovom pitanju, kao jedini organ u kompaniji koji je nadležan da preispita tajnost nekog ugovora, jer Rudnik uglja ubuduće ne smije selektivno primjenjivati zakon i druge pravne akte, već dosledno i u svakoj situaciji, pa i u pogledu skidanja oznake tajnosti.

Međutim, kako bi se definitivno stavila tačka na prirodu ugovora naše kompanije i firme „Atlas Montenegro“, a sve u cilju apsolutnog rasvjetljavanja ovog slučaja i svih narednih u kojima postoje potencijalni elementi korupcije, koristim ovu priliku da obavijestim zainteresovanu javnost da sam iskoristio svoje pravo kao izvršni direktor i uputio preporuku Odboru direktora da skine oznaku tajnosti sa konkretnog ugovora, čime sam dodatno motivisao kolege iz Odbora da učinimo sve u pravcu konačne demistifikacije poslovnog odnosa naše kompanije sa nikšićkom firmom.

Na ovaj način, ali i kroz buduće aktivnosti o kojima ćete biti blagovremno informisani, novi menadžment potvrđuje svoju beskompromisnost i nultu toleranciju prema bilo kakvom potencijalnom obliku korupcije u našoj kompaniji.
Na kraju, želim da saopštim i svoj lični stav kada je u pitanju angažovanje mehanizacije trećih lica za potrebe kompanije. Nisam izričiti protivnik takvih odluka rukovodstva, naravno, ukoliko su one opravdane. Međutim, takvi ugovori ne smiju da se kriju od očiju javnosti, niti smiju da se sklapaju na štetu kompanije. S druge strane, ličnog sam mišljenja da Rudnik uglja mora da poveća kapacitete svoje mehanizacije, na čemu ću intenzivno raditi u vremenu trajanja svog mandata.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26388 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11015 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10372 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9596 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9064 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8621 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: