ЛЕКИЋ ЗА „ВИЈЕСТИ“: ДОДАТНИ ДЈЕЧИЈИ ДОДАТАК СВОЈ ДЈЕЦИ ИЗ ПЉЕВАЉА

    2 godine pre 4030 pregleda Izvor: vijesti.me

Када побједе на локални изборима 23. октобра коалиција „За будућност Пљеваља“, коју предводи Демократски фронт свој дјеци у том граду, исплаћиваће мјесечно додатних 30 еура дјечијег додатка, поред оног којег ће добијати од државе.

То је у интервјуу „Вијестима“ казао носилац листе Милан Лекић, наводећи да је то једна од мјера у циљу побољшања наталитета у Пљевљима.

„Залагаћемо се да се 1.000 еура даје за свако новорођенче, да се пружа и друга новчана помоћ младим брачним паровима. Поред дјечијег додатка од државе, увешћемо давање дјечијег додатка од општинске управе који ће износити исто 30 еура. Посебну пажњу ћемо усмјерити на запослење младих. Ове године од пореза на личне дохотке физичких лица ће се слити више од три милиона еура у општинску касу. Влада је овај приход у потпуности за наредну годину уступила општинама на сјеверу. Ми ћемо наредне године по овом основу имати шест милиона еура у буџету, а наш је план је да 50 одсто тих средстава дносно три милиона дамо за мјере постицаја у запослењу, рекао је Лекић, који је извршни директор Рудника угља.

Лекић каже да Општина Пљевља не смије више да буде нијеми посматрач када је у питању заштита животне средине.

„Инсистираћемо да енергентске компаније као што су ЕПЦГ и РУ , Рудник „Шупља Стијена“ и друга предузећа поштују закон приликом експлоатације природних богатсава. Нећемо дозволити да се свуда и неовлашћено отварају каменоломи и други мајдани и да се уништава животна средина. Као извршни директор Рудника угља сам показао одговорност када је упитању рекултивација експлоатисаних површина, што нажалост није био случај са претходним управама. Наши кандидати и њихове породице живе и раде у овом граду и зато ћемо се борити да заштитимо животну средину јер на тај начин штитимо здравље наших најближих, казао је Лекић.

Питање водоснабдјевање рјешаваће у неколико праваца.

„Градићемо фабрику за прераду воде, гдје ће грађани коначно имати чисту и прерађену воду, која долази са изворишта и вјештачке акумулације у Отиловићима. Све ћемо урадити да дође до замјене дотрајале водоводне мреже, како би се губици воде од 70 одсто свели на прихватљиве количине. Замјеном водоводне мреже доћи ћемо и до бољег квалитета воде. Листа на чијем сам челу у програму је предвидјела да 50 одсто новца од еколошке накнаде односно преко милион еура иде за рјешавање питања водоснабдјевања. Притом све веће пројекте у овом дјелу ћемо кандидовати према Влади“, казао је Лекић.

План им је да у наредном периоду умјесто два издвајају пет процената, буџета Општине, за пољопривреду.

„На нашем сеоском подручју општинска управа од концесија на шуме, руду олова и цинка, камен и угаљ приходује око 3 милиона еура. План нам је да од тога 50 одсто усмјеримо за развој села, гдје се обавља експлоатација природних богатстава. Поред ових средстава имамо намјеру да 50 одсто пореза на непокретности, усмјеримо за развој сеоског подручја. Значи тренутно није предложено ослобађање пољопривредника од пореза али ћемо по први пут новац од концесија на природна богаства и порезе, усмјерити за сеоску инфраструктуру, истакао је Лекић.

Намјеравају и да помогну све породице које први пут рјешавају стамбено питање.

„Сви који немају ријешено стамбено питање, односно живе у бесправно подигнутом објекту, добиће повластице. Општинска управа постоји због грађана, тако иако власници бесправно подигнутих станбених објеката буду ослобођени плаћања обавеза, нико не треба да се ту осјећа оштећеним. Посебно морамо знати да су власници тих објеката сами радили на обезбјеђивању прикључака за струју и слично, односно да су у веома неповољним условима градили своје куће. Повластице се не могу очекивати за пословне или помоћне објекте, казао је Лекић.

Како би подстакли запослење ДФ планира да око три милиона еура од пореза на примања физичких лица усмјери на отварање нових радних мјеста.

„Поред те мјере намјера нам је да отворимо канцеларију која ће пружати помоћ свим заинтересованим привредницима да инвестирају у Пљевља. Иницираћемо отварање слободне привредне зоне, али ћемо размотрити и промјену многих општинских одлука које финасијски оптерећују малу привреду. Те општинске одлуке тјерају инвеститоре из нашег града а ми то морамо из корјена мјењати, казао је Лекић.

Намјера ДФ је да уреде што више простора за одмор и рекреацију грађана, али им је и жеља да се кроз подизање споменика одуже „нашим знаменитим Пљевљацима и свим оним који су за наш крај дали своје животе“.

„Учинићемо све да на простору парковске шуме у насељу Гуке према Дајевића хану, створимо услове за одмор и рекреацију. Изградићемо парковске стазе и подићи парковски мобилијар. Исто ћемо поступити када је у питању парковска шума изнад насеља Моћевац, на подручју мјеста Главица. Притом ћемо радити на даљем уређењу градског парка и парка Стражица. Градићемо и реконструисати дјечија игралишта, као што је случај са насељима Злодо, Гуке, или са спортским и дјечијим игралиштом у Скерлићевој улици“, рекао је Лекић.

ДФ планира да подигне спомен обиљежја, ослободиоцима из 1912 и 1918, споменик погинулим Пљевљацима током ратова деведесетих година прошлог вијека.

„Трг патријарха Варнаве није реконструисан, а на њему нема споменику најзнаменитијем Пљевљаку. Имамо обавезу да довршимо и реконструкцију споменика на Стражици, јер досадашња власт је и са тим пројектом манипулисала. Имамо обавезу заштитимо наше древне светиње попут манастира Света Тројица. Наравно трудићемо се да помогнемо и Исламску заједницу да што боље заштити своје објекте. На тај начин ћемо јачати међувјерске и међунационалне односе, а то је најбитније уљепшавање града“, рекао је Лекић.