Lideri koalicija će danas o sastavu Vlade?

    1 mjesec pre 188 pregleda Izvor: vijesti.me

Lideri tri koalicije koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu glasova, trebalo bi da se sastanu kako bi razgovarali o svim otvorenim pitanjima koja su aktuelna u ovoj fazi pregovora o formiranju nove vlasti, odlučeno je na sinoćnjem sastanku.

Nije precizirano kada će se lideri sastati, ali postoji predlog da sastanak bude organizovan tokom današnjeg dana.

Tokom sinoćnjih razgovora, kojima nijesu prisustvovali lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i “Crno na bijelo” Dritan Abazović, prema riječima sagovornika “Vijesti”, razgovarano je o pitanjima na koji način da se formira Vlada.

Istakao je da ništa konkretno nije zaključeno, ali da dijeli stav “da se neka pitanja definišu”.

Sagovornik je kazao da je dogovoreno da novi sastanak bude u formatu predsjednika stranaka i nosilaca lista i da “njima pripada da rasprave i dogovore” otvorena pitanja.

Drugi sagovornik je kazao da određene nesaglasnosti, posebno u kontekstu protoka vremena i konstitutivne sjednice Skupštine koja će se održati u srijedu, zahtijevaju preuzimanje šire odgovornosti svih učesnika.

Predsjednik Skupštine trebalo bi da bude izabran u srijedu, 23.septembra, na konstitutivnoj sjednici.

Sagovornik “Vijesti” navodi da sinoć nije donesena odluka ko će biti predsjednik Skupštine, navodeći da bi to eventualno moglo da bude učinjeno danas ako se postigne dogovor koji bi podrazumijevao i dogovor o široj podjeli participacije u vlasti tri koalicije.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri mandata.

Sinoćnjem sastanku su u ime “Koalacije za budućnost Crne Gore” prisustvovali Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Branko Radulović, a u ime Demokrata Boris Bogdanović, Miodrag Lekić i Momo Koprivica. Koaliciju “Crno na bijelo” predstavljali su Zoran Mikić, Srđan Pavićević, Zoran Miljanić i Filip Adžić.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, spor postoji oko toga kome će pripasti takozvani bezbjednosni resori – unutrašnji poslovi i policija, odbrana i Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Iz DF-a su i prije planirali kontrolu nad obavještajnim sektorom, što bi navodno mogao predstavljati ozbiljan problem zbog članstva Crne Gore u NATO i osjetljivosti obavještajnih podataka.

Lideri tri koalicije koje su na parlamentarnim izborima osvojile većinu glasova, potpisali su početkom septembra sporazum kojim su se, pored ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova, kao i da će ojačati saradnju sa NATO-om i ubrzati reforme za članstvo u EU.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA juče je, nakon sjednice Glavnog odbora koja je održana u četvrtak veče, saopšteno da u ovom “delikatnom trenutku i podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, ljudi koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi“.

Pojašnjenja na koga se to odnosi su im sinoć tražili iz DF-a.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6775 pregleda