Lidl Hrvatska snizio marže, značajno povećao broj radnika i neto plate

    2 sedmice pre 286 pregleda Izvor: investitor.me

Foto:Pixabay –

Maloprodajni gigant Lidl u Hrvatskoj značajno je povećao broj zaposlenih i prosječnu neto zaradu u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Iz revidiranog finansijskog izveštaja Lidla za prošlu poslovnu godinu (njihov se obračunava od 1. marta do 28. februara) vidi se da je prosječna neto zarada u drugom najvećem trgovinskom lancu u Hrvatskoj 1.234 eura. Neto plata veća je za 190 eura u odnosu na prethodnu godinu, piše SEEbiz pozivajući se na portal Danica.hr.

Lidl je 28. februara ove godine imao ukupno 3.409 zaposlenih, što je za oko 270 zaposlenih više nego na isti dan prošle godine. U tom periodu Lidl je otvorio dva nova supermarketa, pa ih sada ima ukupno 107.

Lidl je prošle godine ostvario 1,06 milijardi eura prihoda od prodaje robe (uglavnom hrane i pića). Troškovi nabavke prodate robe iznosili su oko 785,83 miliona eura.

Troškovi nabavke prodate robe obuhvataju kupovinu dobara od dobavljača, troškove transporta, carine i akcize. To znači da je prosečna bruto marža Lidla bila 34,6 odsto. U prethodnoj poslovnoj godini njihova marža je bila 36 odsto, odnosno 1,4 odsto viša nego prošle godine.

Prodaja Lidla je porasla 18 odsto, prvenstveno zbog inflacije, a neto dobit je bila približno na istom nivou kao i prethodne poslovne godine i iznosila je 52 miliona eura.