Ljekovi i četiri puta skuplji nego u regionu

    1 dan pre 92 pregleda Izvor: Dan

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje je saopšteno da nadležne komisije rade na promjeni osnovne i doplatne liste ljekova kako bi građani imali mogućnost da lakše i jeftinije dođu do terapije.

Listu terapija koja je donesena 2018. godine čine osnovni ljekovi koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje i doplatni koje plaćaju građani.

Građani koji imaju hronične zdravstvene probleme obratili su se Danu dopisom u kojem ističu da Crna Gora ima najskuplju listu ljekova u regionu, zbog čega znatan dio medikamenata koji im propišu ljekari moraju da kupuju.

“Trenutno se radi na izmjeni i dopuni liste i oblikovanju cijena u cilju što bolje dostupnosti ljekova pacijentima i građanima. U toku je rad zajedničkih komisija Fonda i Ministarstva finansija, ispitivanje i analiza mnogih faktora koji utiču na cijene. Nama je svima cilj da dođemo do jeftinih ljekova. Pokušaćemo da utvrdimo potrebe pacijenata i koje terapije su najpotrebnije za kvalitetno zbrinjavanje pacijenata”, kaže direktor Fonda Dragoslav Šćekić.

U dopisu pacijenata navodi se da svakog mjeseca za kupovinu tableta za povišeni krvi pritisak, bolesti srca i dijabetes moraju da odvoje oko 50 eura.

“Ljekovi su kod nas izuzetno skupi, a prema nekim procjenama, pojedine terapije su i po četiri puta skuplje nego u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Smatramo da treba nešto da se preduzme jer nijesmo u mogućnosti da svakog mjeseca odvajamo po 50 i više eura da bismo kupili ljekove koje nam propiše specijalista”, ukazali su građani u dopisu.

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da ove godine treba očekivati smanjenje izdavanja ljekova na teret Fonda jer su građani primorani da kupuju deficitarne ljekove zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta.

Čirgić kaže da kada je riječ o kupovini ljekova, veliki problem je jedna grupa proizvoda koji ne pripadaju ljekovima, već su dodaci ishrani suplementi ili dijetetska sredstva, koja se reklamiraju preko komercijalnih medija, ali i preporučuju od strane ljekara, pa se kupovinom takvih proizvoda pacijenti dovode do izlaganja troškovima.

“Kako bi se procenat potrošnje na teret sredstava FZO povećao, smatram da je neophodno dalje raditi na edukaciji ljekara o sastavu liste ljekova i podsticanju na propisivanje raspoložive terapije sa te liste na teret sredstava Fonda”, kaže Čirgić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22205 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7645 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7606 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: