Ljuljaju vrh vlasti dok zauzimaju mjesta „po dubini“

    2 meseca pre 270 pregleda Izvor: vijesti.me

Članovi Demokratskog fronta (DF) i ljudi bliski tom političkom savezu zauzeli su najvažnije funkcije u najvećim državnim preduzećima, uprkos tome što najavljuju proteste protiv Vlade, tražeći izbor nove, pišu Vijesti.

Funkcioneri najznačajnijih konstituenata DF-a (Nove srpska demokratije i Demokratska narodne partija) i njima bliski kadrovi nalaze se, između ostalog, na pozicijama predsjednika odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Aerodroma Crne Gore, kao i na mjestima izvršnih direktora Rudnika uglja Pljevlja, Plantaža, Montenegrobonusa…

Predsjednik Odbora direktora EPCG je bivši poslanik i funkcioner DF-a, Milutin Đukanović. Na čelu Odbora direktora CEDIS-a nalazi se Rajko Radošević, koji je na tu funkciju izabran kao predstavnik DF-a, kome je to mjesto pripalo nakon raspodjele pozicija “po dubini”. Odbor direktora Aerodroma predvodi Nebojša Đoković, takođe iz DF-a, dok je predsjednica upravljačkog tijela Luke Bar Slađana Perišić na tu funkciju takođe izabrana u ime tog političkog saveza.

Prvi čovjek Odbora direktora kompanije Montecargo je bivši odbornik DF-a u Skupštini Gradske opštine Golubovci, Miroslav Brajović. Na čelu Odbora direktora Regionalnog vodovoda nalazi se funkcioner DNP-a Zoran Lakušić, dok je predsjednik rukovodnog organa Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) član Nove, Tripko Draganić.

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja je predsjednik Opštinskog odbora Nove, Milan Lekić. Na čelu Plantaža je Miroslav Vuković, član Jugoslovenske komunističke partije, jednog od najmanjih konstituenata DF-a. Za izvršnog direktora Montenegrobonusa izabran je poslanik DF-a Radoš Zečević, dok su čelnici Morskog dobra i Budvanske rivijere kadrovi DF-a iz Budve, Mladen Mikijelj i Jovica Gregović.

Funkcioneri DF-a rukovode takođe i Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG). Marina Jočić (Nova) je predsjednica Upravnog odbora NPCG, Jelena Kljajević (DNP) direktorica. Direktor Uprave za katastar i državnu imovinu je Koča Đurišić (Nova).

Pokret za promjene (PzP), treći po značaju konstituent DF-a, koji je samostalno učestvovao u raspodjeli funkcija “po dubini”, trenutno rukovodi, između ostalog, Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE). Direktorica KCCG-a je Ljiljana Radulović, ćerka poslanika PzP-a Branka Radulovića. Čelnik Fonda PIO je član Predsjedništva PzP-a Ranko Aligrudić, dok je za direktora COTEE izabran funkcioner PzP-a, Boro Todorović.

Demokratska Crna Gora “dobila” je pozicije izvršnih direktora u nekim preduzećima u kojima DF rukovodi bordom, dok je na čelu borda onih preduzeća u kojima je direktorski kadar DF-ov. Funkcioneri Demokrata Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović izvršni direktori su EPCG i CEDIS-a, funkcioner barskih Demokrata Josip Đurašković je direktor Regionalnog vodovoda, dok je član Glavnog odbora (GO) te partije Dragan Tufegdžić direktor Pošte Crne Gore. Član GO Demokrata i potpredsjednik beranskog odbora partije, Goran Folić, direktor je Zavoda za zapošljavanje, a funkcioner i odbornik Demokrata u Pljevljima, Dušan Janjušević, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja.

GP URA pripale su, pored ostalog, funkcije direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja, koju obavlja Vidoje Petričić, i Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, na čijem je čelu Dragica Lompar. Kad je riječ o ostalim strankama vlasti, pažnju javnosti izazvalo je imenovanje potpredsjednika Socijalističke narodne partije Dragoslava Šćekića za direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i izbor funkcionera Ujedinjenje Crne Gore Danila Jokića za direktora podgoričkog Doma zdravlja.

Vladajuće partije su, prema informacijama “Vijesti”, dobile veliki broj pozicija u upravnim odborima državnih preduzeća i institucija, riječ je o stotinama mjesta, ali je mnoga od tih imenovanja teško direktno povezati s određenim strankama, jer neki od kadrova nijesu formalni članovi tih političkih subjekata.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26240 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: