Lokalni izbori odlažu popis stanovništva

    1 mesec pre 203 pregleda Izvor: dan.co.me

Predsjednik države Milo Đukanović juče je raspisao lokalne izbore u tri grada – Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, koji će biti održani 5. decembra ove godine.

– Raspisujem izbore za odbornike u Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prestonice Cetinje. Izbori će biti održani 5. decembra 2021. godine. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom listu Crne Gore“ i u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi“– navodi se u odluci crnogorskog predsjednika.

Takva odluka dovela je u pitanje održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova planiranog za kraj ove godine. Nedavno je postignuta saglasnost najprije u vezi sa usvajanjem Zakona o popisu stanovništva na prvoj narednoj sjednici Skupštine, pa onda i oko sprovođenja tok akta. Iz najveće koalicije vlasti, „Za budućnost Crne Gore“, više puta je poručeno da ako ne bude popisa ove godine neće biti ni vlade na čijem je čelu Zdravko Krivokapić. Premijer je potom saopštio da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pripremilo predlog zakona i da će se on naći pred poslanicima. Kako je Skupština sada na odmoru, a 1. oktobar je prvi dan redovnog zasjedanja, zakon se ne može usvojiti prije oktobra, osim ukoliko 27 poslanika ne iskoristi pravo koje im daje poslovnik i zatraži vanrednu sjednicu i tako ubrza cijeli proces.

Zakonom je predviđeno da se popis održava na svakih deset godina, pa bi trebalo da bude održan ove godine, s obzirom da je poslednji održan 2011. Takođe, preporuka sa međunarodnih adresa je da se popis ne održava u izbornoj godini i da se izbjegne bilo kakvo povezivanje popisa sa predizbornom kampanjom.

Zakazivanjem lokalnih izbora u tri opštine obesmislilo je i predlog da se svi lokalni izbori planirani ove i početkom naredne godine održe istog dana (što je, takođe, preporuka koja godinama stiže sa međunarodnih adresa), a sve kako bi se izbjegle konstantne izborne tenzije, s obzirom da bi Crna Gora u nekoliko godina imala više izbornih procesa.

U prvoj polovini jula ove godine predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demoratske Crne Gore Aleksa Bečić podnio je predlog Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa održavanje svih lokalnih izbora u 18 opština u jednom danu. Predloženo je da predsjednik države prve naredne izbore za odbornike u Skupštini prestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane raspisaše istovremeno sa raspisivanjem redovnih lokalnih izbora u Podgorici, ali i još jednom broju opština, i da svi ti izborni procesi budu održani u maju naredne godine. Uz to je predloženo i da SO Tuzi, gdje izbori treba da budu održani početkom marta 2023. godine, donese odluku o skraćenju mandata odbornika kako bi izbori za odbornike u toj skupštini opštine takođe bili održani u 2022. godini.

Vučurović: Đukanovićeva odluka ništa ne mijenja

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da će popisa biti jer tako zakon nalaže, pri čemu je sasvim nebitno to što je Đukanović raspisao izbore takođe za kraj godine.

– Popis će se održati kad zakon nalaže, a to je do kraja ove godine, i tu je potpuno nebitan Milo Đukanović, koji se nakon što je 5. septembra utekao sa Cetinja više ne može kandidovati ni za tzv. komitu. Strah od popisa koji pokazuju Đukanović, njegova političko-kriminalna organizacija i posluga iz dijela NVO sektora sasvim je logičan, jer će on pokazati pravu sliku Crne Gore a istina će najviše pogoditi bivši režim, koji je prethodne popise falsifikovao, a građane izlagao pritiscima i ucjenama. Ništa više u Crnoj Gori ne zavisi i ne smije da zavisi od Đukanovića. Najzad se stiču uslovi za demontažu sistema zla koji je decenijama uništavao Crnu Goru i za odgovornost onih koji su u tome učestvovali – poručio je Vučurović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27748 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11947 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11301 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10665 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10064 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9299 pregleda
%d bloggers like this: