Mafija više ne poštuje ni svoja pravila

    9 mjeseci pre 383 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ubistvo… Riječ koja je sama po sebi dovoljno jeziva, a još kad uz nju ide prilog – brutalno, onda su i asocijacije brojnije. Likvidacije naočigled porodice, u zapaljenom automobilu, na kućnom pragu, hicima u leđa na nekoliko metara od porodičnog doma…

Brutalno i kukavički! Ne ostavljajući žrtvi minimum šanse da preživi.

Do kada?

Sve djeluje kao scenario nekog trilera koji se odvija daleko od nas, ali, nažalost, dio je crnogorske scene u kojem glavne uloge filmski “igraju” naši državljani, podijeljeni u dvije grupe – kavačane i škaljarce.

I, koliko god to brutalno zvučalo, činjenice su da ne postoji šansa za odjavnu scenu i da su oni koji su sve osmislili i organizovali bar za sada nedodirljivi, a broj žrtava sve je veći.

Ovo je zaključak stručnjaka iz oblasti bezbjednosti, operativaca policije koji već nekoliko dana pokušavaju da kolegama iz Grčke pruže sve potrebne informacije kako bi rasvijetlili najsvježiji brutalni zločin u Atini, gdje su pred porodicom stradali vođa škaljarskog klana Igor Dedović iz Kotora i visokopozicionirani član Stevan Stamatović iz Podgorice, a povrijeđena je i Stamatovićeva supruga – Mileva Stamatović.

Tijela ubijenih juče su dopremljena u Crnu Goru.

Vijest o njihovoj likvidaciji proširila se u kratkom roku. Ubijeni su 19. januara oko 18.30 časova, a ubrzo su uslijedili i detalji od kojih je najjeziviji bio taj da su tu bila djeca ubijenih, koja su vrištala i kroz jecaje dozivala očeve, dok su supruge ubijenih u šoku pokušavale da ih smire.

To je bio posljednji susret sa njihovim očevima. I dok su dvije supruge i maloljetna djeca bili u nevjerici, četvorica hladnokrvnih egzekutora zadovoljno su napustila mjesto zločina ne ostavivši grčkim istražiteljima mnogo tragova koji bi im pomogli u rasvjetljavanju ovog zločina.

Bez pravila 

Raspisivanjem potjernica od strane crnogorske policije Dedoviću i Stamatoviću bila su zatvorena vrata matične zemlje, pa i uskraćeno djelovanje bar na našoj teritoriji. Očito je da su dvojica bjegunaca imali dobre veze u inostranstvu pa su nastavili da obavljaju kriminalne poslove na tuđem terenu, što je zasmetalo suparničkoj grupi, koja je odlučila da “ukloni” konkurenciju, bez kodeksa koji su nekad kriminalci imali – ne dok je sa ženom ili djetetom.

Samo mjesec ranije, spuški zatvor napustio je jedan od vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan, gdje je bio zbog zelenaštva. Kašćelan je izašao uz kauciju nekretnina čija vrijednost je pola miliona.

Da više zaista nema pravila kojih se nalogodavci drže, potvrđuje i smrt Zijada Nurkovića (24) iz Rožaja, bliskog saradnika klana Alana Kožara.

Ubica mu je pucao u glavu dok je bio u vozilu sa suprugom i dvogodišnjom kćerkom u Španiji 19. aprila prošle godine.

Nurković je bio blizak klanu Luke Bojovića, koji sarađuje sa škaljarcima.

Na njega je pucala nepoznata osoba u španskom mjestu u blizini Malage. On je sa porodicom bio u Španiji turistički.

Nakon manje od mjesec, u njemačkom gradu Forst, 13. maja prošle godine ubijeni su Darko Mijović sa Cetinja i Nikola Jovanović, a tada je ranjen srpski državljanin Miloš Vešković, dok je Miloš Pavićević, koji je bio sa njima, prošao bez povreda.  

Mijović i Jovanović stradali su kada su im nepoznate osobe upale u stan i otvorile paljbu, iz automatskog oružja.

Napadači su, u mafijaškom maniru, upali u “štek stan”, kamuflirani fantomkama i naoružani automatima i nasumično pucali na četiri osobe koje su zatekli u stanu. Sve ukazuje da su ubice zasigurno znale gdje da nađu žrtve i kako da ih iznenade, što ukazuje da je žrtve neko “tipovao”, baš kao i Dedovića i Stamatovića.

S obzirom na to da su žrtve bile bliske škaljarskom klanu, crnogorski istražitelji su tada nezvanično kazali da je utvrđeno da iza ovog zločina stoji organizovana kriminalna grupa iz Kotora, poznata kao kavačani.

Darko Mijović je bio kum Vladimira Ulame, koji je oslobođen optužbi za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, čije tije tijelo do danas nije pronađeno.

Očito je da kavačanima i škaljarcima nije usko samo u Crnoj Gori, već i u evropskim zemljama, gdje se i obračunavaju.

Jedan takav jezivi zločin dogodio se u Beču 21. decembra 2018. godine, kada su tamošnji mediji objavili fotografije tijela sa ulice.

Plaćene egzekucije 

Da se za ubistva visokopozicioniranih članova biraju i angažuju profesionalci spremni za hladnokrvni zločin, bilo je jasno kada je u austrijskoj prijestonici ubijen visokorangirani član kavačkog klana Vladimir Roganović (31) i ranjen njegov prijatelj Stefan Vilotijević (22) iz Nikšića.

Sa mjesta ubistva Vladimira Roganovića u Beču

Roganović je likvidiran petnaest dana pošto je izašao iz spuškog zatvora. Dvojica napadača prišla su im i pucala u glave.

Vladimir je brat od strica Duška Roganovića, koji je izgubio noge u eksploziji koja je daljinskim aktivirana ispod automobila 25. aprila 2017. godine u Herceg Novom. Na početku istrage istražitelji su ocijenili da je u pitanju napad iz redova škaljarskog klana.

Ubrzo nakon toga, Vladimirov otac, Niko Roganović (66) počeo je da istražuje i traži nalogodavca, ali ga je, kako se sumnja, to koštalo života. Njegova tromjesečna istraga okončana je brutalno 26. jula, kada su ga dvojica napadača sačekala ispred stana i pucala u njega.

Vladimir Roganović uspio je da preživi bombaški napad, ali nije i član kavačkog klana, za kojeg istražitelji tvrde da je imao kontakte i sa škaljarcima Cetinjanin Nikola Ćupić (34).

U centru Podgorice, 3. februara prošle godine, nepoznate osobe aktivirale su eksplozivnu napravu koja je bila ispod Ćupićevog automobila, nakon što je ,,tojotom“ krenuo sa parkinga.

Ćupić je neposredno prije toga izašao iz stana obližnje zgrade u kojem živi njegova porodica. Istražitelji vjeruju da je danima bio praćen i da su ubice znale njegovo kretanje i navike.

Bio je blizak kavačkom klanu i obavljao je određene poslove za njih, ali je isto tako bio u kontaktu i sa određenim licima za koja se sumnja da su bliska škaljarcima. U policijskoj evidenciji zabilježen je kao bezbjednosno interesantno lice, a privođen je zbog nedozvoljenog držanja oružja i droge.

Prema sumnjama policije, on je sa Vasilijem Vujovićem sa Cetinja pucao na sugrađanina Filipa Ivanovića 2014. godine. Nakon toga, bačena je bomba u dvorište kuće Filipovog brata Andrije u cetinjskom naselju Bogdanov kraj. Na osnovu analize iz Forenzičkog centra utvrđeno je da je Ćupić odgovoran za ovaj napad.

U stravičnoj eksploziji 29. marta 2018. godine u Podgorici stradao je Dražen Čađenović, dok je bio u blindiranom BMV. Istragom je utvrđeno da je eksploziv velike razorne moći bio postavljen ispod njegovog blind automobila, četvrtog stepena zaštite i da je aktiviran daljinskim.

Sa mjesta ubistva Dražena Čađenovića

Čađenović je poginuo oko 19 časova u podzemnoj garaži na Rimskom trgu.

Odmah nakon eksplozije, automobil se zapalio i buknuo je veliki požar. Čađenović je nekada bio blizak sa braćom Vladimirom i Duškom Roganovićem. Čađenović i braća Roganović su bili osumnjičeni za ubistvo vođe navijača Delija Marka Vesnića iz Beograda u Igalu.

Duško Roganović prvostepenom presudom osuđen je na 12 godina zatvora za ubistvo Vesnića i ranjavanje Ivana Markovića. Odlukom Apelacionog suda smanjena mu je zatvorska kazna na osam godina. Vladimir Roganović i Čađenović oslobođeni su optužbe.

Godinu i dva mjeseca ranije jezivim scenama svjedočili su podgorički policajci i građani kada je u ponoć odjeknula snažna eksplozija u kvartu Preko Morače, u blizini osnovne škole i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Smrt od eksploziva zadesila je tridesetogodišnjeg Podgoričanina Đorđa Sekulovića, 19. januara 2017. godine u ponoć u Podgorici.

U eksploziji koja se dogodila Preko Morače tada je teško povrijeđena Jelena Korać koja je bila s njim u automobilu, u trenutku kada su nepoznate osobe daljinskim upravljačem aktivirale eksplozivnu napravu.

Sekulović je tek bio izašao iz zatvora, gdje je služio kaznu zbog razbojništva, a prema policijskim evidencijama bio je blizak kavačkom klanu.

Sa mjesta ubistva Đorđa Sekulovića

Isto kao i Sekulović, stradali su i dvojica Kotorana Goran Biskupović i Miloš Bošnjak, 5. septembra 2016. godine, u kotorskom naselju Muo. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispred Biskupovićeve kuće. On se dovodio u vezu sa škaljarskim klanom.

Za razliku od Biskupovića i Bošnjaka, zvjerski i brutalan napad 19. decembra 2016. godine kada je aktivirana eksplozivna naprava preživio je Podgoričanin Marko Martinović, koji je bio blizak prijatelj sa Jovanom i Igorom Vukotićem, visokopozicioniranim članovima škaljarskog klana i bio im obezbjeđenje.

Martinović je teško povrijeđen kada su nepoznati napadači aktivirali eksploziv nakon što je ušao u „opel astru“ u Ulici Vasa Raičkovića u Podgorici.

U Novom Sadu, sredinom juna 2016. godine isplivalo je tijelo Kragujevčanina Gorana Dučića, zvanog Crni (40), inače šefa obezbjeđenja Jovana Vukotića, a prema pisanju srpskih medija, koji su se pozivali na izvore iz policije, stradao je pod sumnjivim okolnostima.

Dučić je živio na relaciji Kotor – Kragujevac i Novi Sad.

Vlasnik diskoteke “Bigl” Miodrag Migi Kruščić (49), koji je bio blizak škaljarcima, ubijen je u pucnjavi 21. maja 2018. godine dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović u bašti lokala “Palata” na Starom aerodomu.

Policija je na Ćemovskom polju pronašla zapaljeni automobil “golf 6” koji je korišćen u napadu na Kruščića.

Šest mjeseci kasnije, 19. novembra, isto na Starom aerodromu ubijen je Veselin Kalezić (47), koji se u policijskim evidencijama vodio kao pripadnik kavačkog klana. Ubistvo se dogodilo ispred lokala “Level” oko 17.30 sati.

Nakon zločina, policija je u selu Botun u Zeti pronašla vozilo za koje se sumnja da je korišćeno prilikom izvršenja ovog krivičnog djela.

U aprilu – 29. prošle godine ubijen je Kalezićev prijatelj Milo Ilić (28), pripadnik kavačkog klana, nasred ulice u Podgorici sa 13 hitaca u leđa.

Klupko haosa 

Serija brutalnih obračuna krenula je 19. februara 2015. godine kada je u Bloku 5 u podne dignut u vazduh “audi” Milana Vujotića, dok je sjedio sa porodicom u obližnjem lokalu, zbog nestanka tovara kokaina.

Vujotić se nakon toga obreo van granica Crne Gore.

Iste noći na Novom Beogradu ubijen je Cetinjanin Goran Radoman, blizak saradnik škaljaraca.

Ka­ko po­li­ci­ja sum­nja, Ra­do­man je ubi­jen zbog ne­stan­ka oko 300 ki­lo­gra­ma ko­ka­i­na u Va­len­si­ji.
Lju­di sa ko­ji­ma je Ra­do­man kri­jum­ča­rio dro­gu sma­tra­li su da ih je pre­va­rio. Do­šlo je do sva­đe unu­tar kla­na, a Ra­do­man je to pla­tio gla­vom.
Ra­do­man je ne­ka­da bio član kla­na sa­da po­koj­nog Ko­to­ra­ni­na Dra­ga­na Du­di­ća Fri­ca.

Te godine, 17. maja greškom je ubijen Budvanin Saša Marković, a ubrzo nakon toga, 27. oktobra i prava meta – njegov kum Goran Đuričković, koji je bio blizak škaljarcima. Usmrćen je hicima iz snajpera dok je sjedio u bašti svog lokala “Old fišermen” u Budvi.

Prema podacima 19. oktobra 2015. godine u Mostaru je ubijen blizak član škaljarskog klana Božidar Cicmil (32) u zasjedi postavljenoj u garaži zgrade u kojoj je živio u mostarskom naselju Rudnik. Usmrćen je sa pet metaka.

Prema operativnim saznanjima crnogorskih istražitelja, Cicmil je povezivan sa organizacijom jednog ubistva u Podgorici koje je do danas nerasvijetljeno.

U kotorskom naselju Sveti Vrači, 26. juna 2015, na kućnom pragu ubijen je Ivan Lopičić. Lopičić je, prema podacima bezbjednosnih službi, bio blizak škaljarskom klanu.

Naredna, 2016. godina bila je vodeća po broju brutalnih obračuna. I tada – 23. maja je prvi put pucano na ženu, suprugu vođe kavačkog klana – Tamaru Zvicer, ali nije povrijeđena. U kotorskom naselju Dobrota 9. aprila ubijen je Srđan Vlahović. Ubica je pucao u njega dok je sjedio u automobilu iz kojeg je prodavao cigarete.

Te godine, 22. septembra, prvi put je stigao pucanj u zatvor i usmrtio pritvorenika – Dalibora Đurića, člana škaljarskog klana. Na njega je pucano iz snajpera.

Blizak prijatelj kavačana Goran Lenc ubijen je 16. septembra 2017. godine na stadionu u Kotoru.

Samo mjesec kasnije, 19. oktobra pronađeno je tijelo trideset sedmogodišnjeg Nikšićanina Petra Damjanovića u cetinjskom mjestu Kobilji Do. Tijelo je bilo djelimično zakopano i prekriveno lišćem. Istraga je pokazala da je ubijen sa dva hica u grudi. Prema policijskim evidencijama, bio je član škaljarskog klana.

Iste godine, 13. oktobra u Beogradu ubijen je vođa navijača Partizana Aleksandar Stanković (29), zvani Sale Mutavi.

Prije likvidacije je sa telohraniteljem Miloradom Đurićem, u to vrijeme čuvarom Centralnog zatvora, i prijateljem Veljkom Belivukom bio u teretani, nakon čega su bili u obližnjem lokalu. Stanković je bio za volanom “audija A6”, kada je njegovom automobilu prišao tamni BMW iz koga je ispaljen rafal. Hici su ga pogodili, ali je ranjen i Đurić, koji je stajao pored “audija”.

Vozač BMW-a dao je puni gas i ubice su pobjegle.

Automobil su ubrzo napustili i po ustaljenom kriminalnom običaju zapalili i pobjegli drugim vozilom.

Tada je ministar srpske policije Nebojša Stefanović rekao da ga je “ubila najorganizovanija kriminalna grupa na Balkanu” i da je “učestvovalo nekoliko osoba iz samog vrha te kriminalne organizacije”.

Iako ministar nije nikoga imenovao, jasno je bilo da je riječ o škaljarcima, jer je vođa navijača bio u sukobu sa njima, a u prijateljskim relacijama sa kavačanima.

Jedan od najbližih saradnika vođa kavačkog klana Davorin Baltić ubijen je u noći između 1. i 2. januara 2018. godine na Vračaru. Prema pisanju srpskih medija, u njega su dvojica ubica ispalila 60 hitaca. Na mjestu suvozača bila je kuma njegove supruge, policajka Marija Nikolić koja je u vrijeme napada bila na dužnosti, a koja je Baltićev pištolj poslije likvidacije bacila u kontejner…

Distanca 

U ratu ove dvije kriminalne grupe vlada pravilo – treba ukloniti metu, po svaku cijenu! Nasilno, zvjerski, bez milosti, pred svima, pa čak i ženama i djecom.

Ove poruke stižu sa vrha vođa podzemlja, a korake članova, plaćenih egzekutora, sa sigurne distance, preciznije neke egzotične destinacije prate šefovi. Dok čekaju rezultate, članovi ove dvije grupe, sa svojih, ne tako sigurnih pozicija gube živote, a novcem od droge angažuju se neki novi klinci.

I ovolika prolivena krv, zarad novca? Pa koliko košta jedno brutalno ubistvo, plus trauma djeteta za cijeli život? Da li postoji bonus za dječje i ženske suze? Hoće li i to platiti “neko” i koji je sljedeći evropski grad koji će čuti za škaljarce i kavačane? Nažalost, ostaje nam da vidimo.

Na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme

U podgoričkom lokalu “Forum” u centru Podgorice 31. marta 2018. godine ubijen je Radivoje Jovanović (41), koji nije bio pripadnik klanova, niti bezbjednosno interesantna osoba. Jovanović je bio slučajna žrtva ubice kojem je meta bio Podgoričanin Miloš Šaković (31), blizak kavačkoj grupi.

Šaković je ubijen pred suprugom i prijateljima. Ubica ga je jurio i pucao u njega sve dok nije bio siguran da nema šanse da preživi. Iako je njegov identitet poznat, on nije dostupan crnogorskim vlastima.

Dan ranije bombom je ubijen Dražen Čađenović, blizak barskom klanu Alena Kožara, omiljenih crnogorskih saradnika grupe Beograđanina Luke Bojovića.

Tada su direktor crnogorske policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričke policije Jovica Rečević podnijeli ostavke.

Prije toga, 8. septembra 2017. godine kao slučajna žrtva brutalnog obračuna stradao je Podgoričanin Ivan Nedović.

Nedović je bio u društvu braće Milića Minje Šakovića i Marka Šakovića kada su se nepoznati napadači dovezli BMV stranih tablica dok je sjedeo u kafiću “Auto Zete” u Podgorici.

Tada je sa suvozačevog mjesta izašao maskirani mušakarac, dotrčao do bašte lokala ograđene staklom i iz automata ispalio rafal koji je pokosio Nedovića i Milića Šakovića za kafanskim stolom. Šaković je preživio zahvaljujući bratu Marku koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.

Na pogrešnom mjestu zadesio se i Dragan Zečević koji je stradao u 7. decembra 2016. godine u bašti lokala “Trofej” u Bečićima. Tog dana ubijen je Đorđe Boreta, koji je bio meta napadača, a bio je blizak škaljarcima.

Vuković ubijen pred porodicom

Kum Radoja Zvicera Kotoranin Marko Vuković (41), ubijen je 17. januara ove godine na Bežanijskoj kosi u Beogradu, dok je bio u vozilu sa suprugom i djecom.

Napadač mu je prišao i pucao mu u glavu naočigled porodice.

Srpski mediji pisali su da je Vuković povezan sa trgovinom narkotika iz Južne Amerike. Vuković je ranije bio pomorac, a jedno vrijeme je živio i u Belgiji, a u Beograd se doselio prije nekoliko godina gdje je osnovao građevinsku firmu.

Najstarija žrtva – Veselin Vukotić

Najstarija žrtva krvavog obračuna bio je otac Jovana i Igora Vukotića, Veselin Vukotić (69), koji je ubijen 20. aprila prošle godine.

Na starijeg Vukotića je u kotorskom naselju Dobrota za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pobjegla.

Policija je tada saopštila da je preminuo u bolnici.

Za vrijeme ovog zločina njegov sin Jovan bio je u beogradskom zatvoru gdje je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog falsifikovanja isprava, a drugi sin Igor u bjekstvu, jer se terete za stvaranje kriminalne organizacije koja je pripremala ubistva.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda