Mafijaške mreže sa Zapadnog Balkana ključni akteri u trgovini drogom

    2 sedmice pre 100 pregleda Izvor: vijesti.me
Foto : Pixabay –

Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključni akteri na regionalnom i evropskom tržištu droge, navodi se u najnovijem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA).

Izvještaj te agencije Evropske unije pokazao je da je strateški geografski položaj država poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, i Kosova, u kombinaciji sa velikom potražnjom za drogom, posebno u Evropskoj uniji i Turskoj, ubrzao operacije kriminalnih grupa, prenio je Rojters.

„Neke države EU su smještene na švercerskim rutama koje prolaze kroz zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi šverca mogu biti složeni,“ navodi se u izvještaju koji je dio šire regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022.

Velike dijaspore iz regiona i u EU takođe obezbjeđuju grupe pojedinaca koji mogu biti iskorišteni ili regrutovani u te mreže, dodaje se u izvještaju.

EMCDDA je izvijestio o operativnom prisustvu grupa za zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gdje su luke Anteverpen i Roterdam važne za distribuciju i uvoz narkotika u EU.

Njemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su važne lokacije za te grupe na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi, objavio je EMCDDA.

Te mreže poput mafijaških takođe su usvojile najnoviju postojeću tehnologiju da unaprijede efikasnost proizvodnje droge, šverca i pranja novca, navedeno je u izvještaju.

To obuhvata kompleksnu opremu za uzgoj u zatvorenom, dronove ili upotrebu kriptovaluta i šifrovane komunikacije.

I zapadni Balkan i države EU služe kao utočište kriminalncima koji se kriju od rivalskih kriminalnih grupa ili policije.

„Članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža navodno izbjegavaju pravdu boraveći na zapadnom Balkanu, dok se vjeruje da su ruske kriminalne organizacije umiješane u aktivnosti pranja novca duž obale tog regiona,“ saopštila je EMCDDA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: