Mali Oglasi
EXIT

Majk Pompeo stigao u Crnu Goru

  • 2 mjeseca pre
  • 88 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo doputovao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Na podgoričkom aerodromu dočekao ga je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Nakon toga američkog državnog sekretara primiće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, naveli su iz Vlade.

“Zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa našoj zemlji, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva”, saopšteno je ranije iz Vlade iz Vlade.

Pompeo koji će u sklopu evropske turneje danas posjećuje Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a naglasiće u obje zemlje podršku SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Prema najavama iz Stejt departmenta, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biće i destabilizirajuća uloga Rusije u regionu.

Očito je da su SAD angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je grčko-sjevernomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti, prenijeli su makedonski mediji.

U razgovoru sa Đukanovićem, Markovićem i Darmanovićem, Pompeo će, kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje.

Tokom prve zvanične posjete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donijela svojim geografskim položajem.

Pompeo će evropsku turneju završiti posjetom Grčkoj.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.