Majk Pompeo stigao u Crnu Goru

    9 mjeseci pre 213 pregleda Izvor: cdm.me

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo doputovao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Na podgoričkom aerodromu dočekao ga je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Nakon toga američkog državnog sekretara primiće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković.

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, naveli su iz Vlade.

“Zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa našoj zemlji, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva”, saopšteno je ranije iz Vlade iz Vlade.

Pompeo koji će u sklopu evropske turneje danas posjećuje Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a naglasiće u obje zemlje podršku SAD rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova.

Prema najavama iz Stejt departmenta, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biće i destabilizirajuća uloga Rusije u regionu.

Očito je da su SAD angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je grčko-sjevernomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti, prenijeli su makedonski mediji.

U razgovoru sa Đukanovićem, Markovićem i Darmanovićem, Pompeo će, kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dvije zemlje.

Tokom prve zvanične posjete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donijela svojim geografskim položajem.

Pompeo će evropsku turneju završiti posjetom Grčkoj.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda