Majka i sin preminuli istog dana, snaha i djeca u izolaciji

    1 godina pre 3661 pregleda Izvor: dan.co.me

Slučaj porodice Raonić iz Pljevalja, čiji su majka Radojka (72) i sin Dragoljub (43) preminuli istog dana od virusa korone, a ostali članovi porodice takođe inficirani, na najteži način upozorava kakva opasnost prijeti od epidemije, koja je do sada odnijela 115 života u Crnoj Gori. Test je pokazao da je i snaha i supruga preminulih Caca pozitivna na korona virus, kao i njen svekar Milovan koji se nalazi na liječenju u pljevaljskoj Bolnici i njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno. Prema tvrdnjama iz porodice, inficirana je i kćerka, sestra preminulih, koja se liječi u bolnici u Beogradu, piše Dan.

Ove informacije potvrdila je i Caca Raonić, koja se sa troje male djece, od kojih je jedno jednogodišnja beba, nalazi zajedno sa njima u kućnoj izolaciji. Kako tvrdi, ima blaže simptome bolesti. Ona je u šoku zbog svega što se dešava u njihovoj porodici, ali za Dan kaže da su djeca sada najbitnija.

“Moram da se pomirim sa onim što se desilo i da se sada borim sa svim tim nevoljama, zbog djece. Djeca su mi sada najbitnija. Dobro je što su djevojčice otporne na virus i što su zdrave. Što se tiče mog zdravstvenog stanja nadam se, upravo zbog djece, da će sve biti dobro. Za sada me rodbina pomaže, sve ono što mi je potrebno oni mi donesu na kapiju, jer ja ne smijem da izlazim van dvorišta”, ispričala je Caca Raonić.

Radojka i njen sin Dragoljub sahranjeni su prije četiri dana. Prema tvrdnjama porodice, prve simptome bolesti kod članova ove poroidice, pojavili su se nekoliko dana nakon proslave rođendana i krštenja jednog djeteta.

Epidemiološka služba Doma zdravlja Pljevlja nije testirala i izolovala troje djece od majke koja je zaražena.

Direktor Doma zdravlja Pljevlja Ilhan Tursumović Danu je saopštio da djeca nijesu testirana jer nemaju simptome virusa korone, što je po protokolu o postupanju sa oboljelim i kontaktima Kovid-19 pacijenata.

“U skladu sa naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona, mjera samoizolacije se određuje: u trajanju od 14 dana licima koja su bila i li se su mnja da su bi la u kontaktu sa osobama oboljelim od novog virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, do ozdravljenja, a najmanje 14 dana, licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi virus korona, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti. Na osnovu Protokola postupanja sa oboljelima i kontaktima Kovid-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore, uzorkovanje se vrši ukoliko je kontakt razvio simptome tokom trajanja samoizolacije. Preporuke su privremenog karaktera, zasnovane na trenutno postojećim saznanjima o SARSCoV-2 odnosno Kovid-19, trenutnom epidemiološkom situacijom, kao i tehničkim okolnostima ili ograničenjima, te su podložne promjenama”, kaže Tursumović.

Iz Instituta za javno zdravlje Danu je saopšteno da do sada nijesu komentarisali pojedinačne slučajeve obolijevanja, niti slučajeve koji bi jasno kršili prava pacijenata i njihovu privatnost.

“Sa takvom praksom ćemo nastaviti i dalje, posebno u situacijama kao što je ova kada se radi o medijski propraćenom slučajuu maloj sredini. Svaki komentar vodio bi ka daljem stigmatizovanju porodice i narušavanju njihove privatnosti, što bi u ovim, po njih teškim trenucima, bilo neoprostivo. Imajući u vidu široko rasprostranjenu transmisi ju virusau zajednici, princip postupanja i suzbijanja daljeg širenja infekcije je isti za svakog novooboljelog identifikacija kontakata i samoizolacija. Ovaj princip važi nezavisno od mjesta inficiranja. U slučajevima kada se identifikuju određene aktivnosti ili prostor koji ukazuje na više stope obolijevanja, ka tim aktivnostima i lokacijama mogu se primijeniti i specifičnije mjere, što zavisi od rezultata epidemioloških istraživanja”, kažu iz Instituta.

“Što se tiče brige o pomenutoj porodici, u našoj ustanovi je hospitalizovan jedan član porodice koji je u stabilnom stanju. Što se tiče pacijenata koji se nalaze na kućnom liječenju za njih je zadužen Dom zdravlja Pljevlja”, kazao je juče kratko direktor pljevaljske Bolnice Eduard Lalović.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26096 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11626 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10794 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10155 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9349 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8848 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: