Malograđanska svijest i komunalna nekultura pojedinih građana opet na djelu

    1 godina pre 893 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Zapaljen kontejner u ulici Dr Sava Dimitrijevića, na mostu kod Milet bašte, još je jedan dokaz o uništavanju materijalnih stvari i nepoštovanju komunalnih propisa od strane pojedinih građana. Iako iz lokalnog komunalnog preduzeća sve čine da grad bude čist i da kroz nabavku podzemnih kontejnera za smeće omogući efikasnije odlaganje komunalnog otpada, očigledno je da pojedini nesavjesni građani namjerno umjesto u podzemne kontejnere smeće bacaju u kontejnere za pepeo.

Takvim malograđanskim osionim umovima ne smeta što se uništava društvena imovina i što sagorjevanje plastike i drugih primjesa u bačenom smeću u zapaljenim kontejnerima, truje vazduh i još više zagađuje i onako devastiranu životnu sredinu.

Mnogima je teško da podignu poklopac podzemnog kontejnera i ubace kese sa smećem, već otpad bacaju pored podzemnog kontejnera. Ne pomažu ni apeli građanima od strane nadležnih u komunalnom preduzeću, da ukoliko imaju potrebu za odlaganjem kabastog materijala, mogu da pozovu nadležne u preduzeću i zatraže komunalno vozilo, koji će doći i na civilizovan način prevesti otpad do deponije, već uporno odlažu građevinski i biljni otpad,kao i dotrajali namještaj i bijelu tehniku pored kontejnera.

Prosto je nevjerovatno da je pojedincima problem da smeće odlože u vidljivo obilježen kontejner za smeće, već ga bacaju u kontejner za pepeo. Uz to zabilježena je i krađa kanti za žar, što takođe doprinosi da kontejneri sve više gore.Uz to pojedinim umovima kontejneri za smeće predstavljaju toliki problem, da ih u kasne sate ubace u rijeku ili izguraju na ulice. Na meti vandala su i klupe i ostali gradski mobilijar.

Očigledno je da je potrebno jače prisustvo Komunalne policije na terenu, kao i pooštravanje kaznene politike i uvođenje video nadzora u užem dijelu grada, radi praćenja i procesuiranja onih koji krše saobraćajne i komunalne propise u gradu.