Mandić uručio godišnje nagrade za volonterizam u 2023. godini

    3 meseca pre 344 pregleda Izvor: PV Informer

Povodom Međunarodnog dana volontera, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, danas je na svečanosti koju je upriličila NVO Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid, uručio godišnje nagrade za volonterizam u 2023. godini, istakavši da bi ove nagrade i ubuduće trebalo dodjeljivati u Skupštini Crne Gore čija su vrata otvorena za sve, te da bi to bila jedna lijepa tradicija.

Otvarajući događaj Mandić je kazao da je volonterizam u Crnoj Gori kao društvu kroz istoriju uvijek bio prisutan, te da je Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid glavni promoter te plemenite ideje u nevladinom sektoru.

„Svi smo svjesni brojnosti nevladinih organizacija u Crnoj Gori, samim tim ADP-Zid se ističe kao neko ko u moru varljivih fraza i praznih riječi svoj aktivizam svjedoči rezultatima“, istakao je Mandić.

On je podsjetio da ADP-Zid, kao organizacija sa skoro 30 godina „staža“, ima pregršt rezultata koji su konkretno uticali na poboljšanje životnog standarda građana, naročito mladih, jer je, kako je naveo, i sama započela svoj angažman kao studentska organizacija.

„Nevladin sektor, osim što treba da bude istinski korektivni faktor, a ne ono za šta se neki danas izdaju, treba da gradi i koheziju i saradnju sa ostalim društvenim sferama, prvenstveno sa našom zakonodavnom i izvršnom vlašću, kako bi se u atmosferi dogovora radilo na razvijanju programa koji su okrenuti poboljšanju života svih građana Crne Gore“, istakao je Mandić i poručio da su vrata Skupštine Crne Gore širom otvorena za svaki vid saradnje koji će doprinijeti rješavanju svih pitanja i problema koji opterećuju naše društvo.

Izvršna direktorica Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid Sanda Rakočević u svom je obraćanju istakla da „volonterizam i volonteri u svakoj državi predstavljaju ogroman ljudski potencijal sa relevantnim znanjem i vještinama korisnim za zajednicu, uz odlično poznavanje problema i ljudi koji žive u lokalnoj zajednici“.

„Volontiranjem svjesno poklanjamo naše vrijeme, sposobnosti i energiju za dobrobit drugih – pojedincima, zajednici, društvu ili okruženju“, naglasila je Rakočević uz zaključak da „volontiranje nije stažiranje, stručno osposobljavanje, pripravništvo i nije besplatan rad“.

Ovogodišnju nagradu u pojedinačnoj kategoriji dobio je volonter Filip Marković sa Cetinja, dok je grupna nagrada pripala Volonterskom klubu Osnovne škole „Bratstvo – Jedinstvo“ iz Rožaja.

Foto i video: Skupština Crne Gore