MANS: Zakašnjela odluka ASK-a u slučaju Markovića i bivših ministra ne donosi pravdu

    3 meseca pre 182 pregleda Izvor: mans.co.me

– Odluka da su bivši premijer, a sada poslanik, Duško Marković i više ministara prethodne vlade prekršili Zakon o sprječavanju korupcije je zakašnjela, prije svega zbog načina na koji se Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) odnijela prema očiglednom konfliktu interesa pomenutih javnih funkcionera, smatraju iz MANS-a.

MANS je krajem oktobra prošle godine ASK-u podnio inicijativu za pokretanje postupka protiv bivšeg premijera Duška Markovića, te ministara Milutina Simovića, Predraga Boškovića, Mevludina Nuhodžića, Dragice Sekulić, Nikole Janovića, Suzane Pribilović i Damira Šehovića, zbog kršenja Zakona u dijelu nespojivosti funkcije poslanika i člana Vlade Crne Gore.

Iako je prva reakcija direktorice AKS-a, Jelene Perović, bila da se ta institucija neće baviti time jer nije nadležna, sredinom novembra je ipak objavljeno da ASK pokreće postupak protiv Markovića i bivših ministara. Kompletan posao Agencije u ovom slučaju je bio da konstatuje da su Marković i ministri u Skupštini verifikovali poslaničke mandate, te da u roku od 30 dana nisu vratili jednu od dvije javne funkcije koje su u tom momentu obavljali.

U odnosu na famozna izjašnjenja Markovića i ministara da će „zamrznuti funkciju poslanika“, u Agenciji su morali znati da takav pravni institut ne postoji, te da ne može biti od značaja za donošenje konačne odluke o postojanju konflikta interesa, tvrde iz MANS-a.

– Ipak, za razliku od drugih slučajeva koje ASK ekpresno rješava, u slučaju bivših članova Vlade Crne Gore iz redova DPS-a i SD-a su bili potrebni mjeseci da se konstatuje ono što je svima bilo jasno od samog početka – da su funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nespojive, istaknuto je iz MANS-a.

„Nemamo ni najmanju sumnju da su nedostatak kapaciteta ASK-a i moguće pravno neznanje direktorice Perović imali bilo kakvog udjela u prolongiranju ove odluke, već da se radi isključivo o svjesnoj namjeri da se Marković i pomenuti bivši ministri što duže zadrže u takvom konfliktu interesa i pozicijama u izvršnoj vlasti.“

U prilog tome, po Mans-u govori i činjenica da su poslanik Marković i njegove kolege ministri-poslanici od verifikacije mandata u Skupštini Crne Gore održali čak 14 sjednica vlade i usvojili na desetine uredbi, odluka i rješenja i odlučivali o pitanjima čija realizacija je bila daleko izvan mandata takozvane odlazeće vlade. Tako su Marković i bivši ministri do zadnjeg dana u takvom mandatu zapošljavali, raspolagali državnim i prirodnim resursima, ali i budžetom za 2020. godinu, bez ikakvog ograničenja.

„Sve je to bilo moguće prije svega zahvaljujući ovakvom postupanju ASK-a i odluci njene direktorice da pitanje konflikta interesa ostavi za vrijeme nakon izbora nove vlade, kada konačna odluka neće proizvoditi bilo kakve suštinske efekte na vladavinu prava.“

Kao i u slučaju novogodišnjeg leta predsjednika Mila Đukanovića za Pariz, u ASK navode da su postupke protiv Markovića i bivših ministara po službenoj dužnosti, što je, tvrdi MANS, ponovo neistina kojom se direktorica ove institucije koristi kako bi kreirala privid da je ASK u svom radu nezavisna i proaktivna.

„Nastavak prakse takozvane zakašnjele reakcije na očigledna kršenja zakona, ASK i dalje učvršćuju na poziciji jedne od ključnih prepreki u institucionalnom odgovoru Crne Gore na nagomilane probleme sa korupcijom“, zaključuju iz MANS-a.

Najnovije vijesti

Počeo Ramazan

13. aprila 2021. 06:21

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20049 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7388 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7246 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7038 pregleda
%d bloggers like this: