Marković: Zakon o slobodi vjeroispovijesti značajno uticao na pad podrške DPS-u

    1 mesec pre 770 pregleda Izvor: pobjeda.me

Premijer Crne Gore i nosilac liste Demokratske partije socijalista DPS „Odlučno za Crnu Goru-Milo Đukanović“ Duško Marković kazao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti značajno uticao na pad podrške DPS-u na parlamentarnim izborima i gubitak oko 15.000 glasova, odnosno šest mandata u parlamentu.

– DPS je zaista krenula u donošenje tog Zakona sa najboljim namjerama, kako bi se riješilo još jedno otvoreno pitanje. Mi smo tim Zakonom zaista imali namjeru da uredimo slobodu vjeroispovijesti i jednak pravni položaj vjerskih zajednica. Upozoreni smo da nije pametno u izbornoj godini donositi ovako teške zakone, ali smo smatrali da ne treba da se naslijeđeni problemi prenose na sljedeću Vladu. Taj Zakon je samo nepravedan zato što je ukidao monopol Srpskoj pravoslavnoj crkvi  – rekao je Marković gostujući na Televiziji Crne Gore.

Markvović je rekao da je SPC bio ključni politički akter koji se nije samo borio protiv Zakona, već se umiješala u izborni proces i formiranje opozicione liste.

– Imali smo neprimjerenu situaciju, dosad neviđenu u svijetu. Pokrenuta je institucionalna, medijska kampanja tim strukturama u Crnoj Gori i imali smo litije koje su trajale punih osam mjeseci… Neviđeni ambijent, atak na slobodnu volju građana i jedino što je bilo demokratski u ovom procesu je dan izbora u kom je izlaznost bila velika – naglasio je Marković.

On je istakao i da je njegova partija potvrdila demokratski kapacitet priznanjem izbornih rezultata, te da je na taj način potvrđeno da su netačne tvrdnje oponenata da DPS ne može izgubiti izbore u demokratskom ambijentu, već da će svim silama braniti vlast.

Marković je rekao da nije očekivao da će se ovako manipulisati ovim Zakonom.

– Mi smo bili u jednom trenutku zatečeni. Znali smo da će SPC biti protiv Zakona, vodio se dijalog sa rukovodstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, da ih ubijedimo da nema skrivene namjere, već potreba države da sredi odnose sa Crvom, ali nažalost širi interesi su bili iznad nacionalnog i državnog. Veliki broj građana je povjerovao u njihove navode što se odrazilo na izborni rezultat – dodao je on.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda