Mediji: Rezolucija o Srebrenici predviđa međunarodni dan sjećanja na genocid

    2 sedmice pre 223 pregleda Izvor: Beta/Večernje novosti

Rezolucija o Srebrenici, čije usvajanje 27. aprila u Generalnoj skupštini UN kako pišu Večernje novosti od 2. aprila, „želi da progura bošnjački dio misije Bosne i Hercegovine u UN na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom uz pomoć Zapada“, predviđa da 11. jul postane „Međunarodni dan sjećanja na genocid“ i da se obilježava svake godine u svim zemljama.

U tekstu rezolucije u koji je taj list imao uvid takođe se osuđuje „negiranje genocida“ i zahtijeva da se „kroz obrazovni sistem u svim državama očuvaju utvrđene činjenice“.

Foto: Wikimedia

U predloženom tekstu se naglašava važnost okončanja procesa pronalaženja i identifikovanja preostalih žrtava genocida u Srebrenici i obezbjeđenja dostojanstvene sahrane. U jednoj od tačaka se „traži od generalnog sekretara da osnuje program za informisanje pod nazivom ‘Genocid u Srebrenici i UN'“, navodi dnevnik i.

Među članicama UN, kako se navodi, prevashodno lobira Njemačka.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 29. marta je izjavio da će se krajem aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći rezolucija o genocidu u Srebrenici i da će posle toga uslijediti zahtjevi za ukidanje BiH entiteta Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu.