Medijska pismenost od naredne školske godine u obrazovnom programu

    2 meseca pre 118 pregleda Izvor: CDM

Institut za medije Crne Gore (IMCG), kao inicijator ideje, dobio je podršku Ministarstva prosvjete da se u osnovne škole uvede predmet medijska pismenost i time im omogući da od 2022/2023. školske godine odgovornije i kvalitetnije upravljaju informacijama koje dobijaju sa Interneta, saopšteno je iz IMCG.

Kako navode, kao odgovor na inicijativu Instituta i Nacionalne koalicije za medijsku pismenost o uvođenju izbornog predmeta medijske pismenosti u sve škole u Crnoj Gori, Ministarstvo je u četvrtak odgovarajući na poslaničko pitanje, saopštilo da takav plan postoji za osnovne škole od školske 2022/2023.godine, što je pomak u odnosu na postojeće stanje.

“Ministarstvo je nas, kao inicijatore, istovremeno uputilo na relevantne donsioce odluka u Zavodu za školstvo i u Nacionalnom savjetu za opšte obrazovanje da pronađu način da medijsko obrazovanje učine dostupnim i učenicima srednjih stručnih škola”, objašnjavaju iz IMCG.

Uvjereni da obrazovanje ne smije biti prlivilegija bilo koje grupe, te da nadležni uviđaju da bi obrazovne politke trebale da prate duh vremena u kom je medijska pismenost jedna od elementarnih vještina, Institut za medije se tokom jula obratio Zavodu za školstvo sa inicijativom da medijska pismenost bude obavezni izborni predmet u svim osnovnom i srednjim školama u Crnoj Gori.

“Trenutno, taj predmet mogu da biraju samo učenici gimnazija, što je svega 30 odsto srednjoškolske populacije. Prema proceduri, konačnu riječ o inicijativi za uvođenje predmeta daje Nacionalni savjet za obrazovanje, uzimajući u obzir mišljenje Zavoda za školstvo”, ističu iz IMCG.

Institut za medije se nada da ove institucije prepoznaju da je medijsko obrazovanje odgovor na tehnološki napredak, opštu digitalizaciju i snažno uvećanje broja informacija (infodemija) i izražava očekivanje da će uskoro formalizovati načelni plan i donijeti odluku o uvođenju izbornog predmeta medijska pismenost u sve osnovne, ali i srednje stručne škole.

“Takva odluka je šansa da mlade ljude, ‘digitalne urođenike’, učinimo spremnijim za izazove koje dolaze sa interneta i da vještije i odgovornije upravljaju ogromnom količinom informacija kojima su danas izloženi, bez obzira koje će školovanje izabrati i čime će se baviti u budućnosti”, navode iz IMCG.

Kako dodaju, uvođenjem predmeta medijska pismenost u sve škole i Crna Gora bi bila pozicionirana u red onih zemalja koje strateški promišljaju na izazove digitalnog društva kao što su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje , a kojim obiliju medijske platforme, i odgovorila bi obrazovanjem, a ne zabranama i ograničenjima ljudskih prava i sloboda.

“Institut za medije zajedno sa grupom entuzijasta, profesora srednjih škola, univerziteta, predstavnika obrazovnih institucija, novinara, civilnih aktivista, godinama radi na jačanju medijskog obrazovanja i koristi priliku da se i na ovaj način zahvali svima njima na nesebičnom zalaganju za obrazovanije i sposobnije društvo. Zahvalnost dugujemo i EU i SAD koje u kontinuitetu kroz razne programe podržavaju jačanje profesionalnog novinarstva i kritičke svijesti kod građana”, zaključuju iz IMCG.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26312 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10954 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10319 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9539 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: