Међународни дан старијих особа – 1. октобар

    9 meseci pre 628 pregleda Izvor: pljevlja.me

Међународни дан старијих особа се у свијету и код нас обиљежава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

Старење популације данас представља један од највећих успјеха човјечанства, али и један од највећих јавно здравствених изазова. Неопходно је истаћи да је број особа старијих од 65 година у порасту и да се тај тренд наставља, са једне стране услед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране услед повећања дужине животног вијека. Тренутно, око 700 милиона људи на свијету има преко 65 година, а процјењује се да ће до 2050. године тај број износити двије милијарде, што ће представљати преко 20 % светске популације.

У част поштовања и бриге за старије особе, Секретаријат за културу, социјална и друга питања општине Пљевља организовао је излет за старија лица. Корисници геронтопрограма општине Пљевља, корисници ЈУ Дома старих Пљевља и Дневног боравка за одрасла и стара лица и одрасла и стара лица са инвалидитетом у Пљевљима обишли су Жабљак гдје су се дружили са геронтодомаћицама и представницима локалне самоуправе. Након лагане шетње до Црног језера дружење је настављено на Тари гдје су старији уз музички програм уживали у укусима домаће кухиње.

Овом приликом се захваљујемо Националном парку „Дурмитор“ који је обезбиједио бесплатан улаз на Црно језеро за све учеснике излета.

Напомињемо да општина Пљевља од 2007. године спроводи програм „Њега старијих лица у општини Пљевља“ гдје услуге геронтодомаћица користи преко сто старијих суграђана. Тиме показујемо да је брига о старијим особама приоритетна област ђеловања система здравствене и социјалне заштите општине Пљевља.