Međunarodni posmatrači: Izbori bili mirni i konkurentni, i dalje brojne nejasnoće u zakonu

    9 meseci pre 152 pregleda Izvor: RTCG

Predsjednički izbori u Crnoj Gori su bili konkurentni, kandidati su mogli nije bilo inkluzivno a dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru i propisima o finansiranju kampanja su ostali neriješeni, navedeno je u današnjem saopštenju međunarodnih posmatrača.

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP) utvrdila je da, iako pravni okvir čini odgovarajuću osnovu za demokratske izbore, brojne praznine i nejasnoće u oblastima od izbornog zakonodavstva do finansiranja kampanja podrivaju njegovu djelotvornost i ukazuju na potrebu za sveobuhvatnom reformom.

foto – RTCG

„Bilo je dobro vidjeti kako se ovi konkurentni izbori održavaju u mirnoj atmosferi,“ rekao je Tomaš Mesarić, šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a.

„Ali, i dalje postoje brojne praznine i nejasnoće u zakonu. Ovo omogućava nadležnima da donose proizvoljne odluke i učesnicima da zaobilaze pravila. To su problemi koje je potrebno hitno riješiti.“

Ocijenili su da izbori su održani u toku institucionalne krize i političkog ćorsokaka, što je dovelo do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora svega tri dana prije predsjedničkih izbora.

„Dok su organi za sprovođenje izbora efikasno upravljali pripremama i generalno ispoštovali zakonske rokove, većina članova Državne izborne komisije glasala je po političkim linijama o ključnim odlukama uključujući o podobnosti kandidata, umanjujući povjerenje javnosti. Nedostatak funkcionalnog Ustavnog suda uoči izbora ostavio je niz ključnih pitanja bez sudskog razmatranja.Šta god da bude ishod izbora, novoizabrani predsjednik će morati lojalno sarađivati sa Skupštinom kako bi se osiguralo glatko funkcionisanje državnih institucija,“ izjavio je Džo O’Reily, šef delegacije PSSE.

Donosioci političkih odluka moraju preduzeti niz reformi, dodao je, počevši od izbornog zakona.

„Takođe je od vitalnog značaja da se osigura funkcionalnost Ustavnog suda, koji je nadležni organ za konačne izborne žalbe“, dodao je on.

Dok je ton kampanje uoči izbora bio uglavnom neutralan, primijećen je zapaljivi govor, a bilo je i izolovanih incidenata nasilja i uznemiravanja, kao i zabrinutosti oko potencijalne upotrebe državnih mreža tokom kampanje.

Ocijenjeno je i da su žene nedovoljno zastupljene u političkom životu, te da je jedina kandidatkinja pod policijskom zaštitom, a dobijala je i prijetnje preko društvenih mreža.

„Građanski duh crnogorskog društva je jasno isplivao tokom ovih izbora. Svugdje gdje smo posmatrali na dan izbora bili smo toplo dočekani,“ izjavio je Tonino Picula, šef delegacije EP, „Lica angažovana na biračkim mjestima su dobro upravljala procesom u sveopšte mirnoj atmosferi.“