Medojević: Formiraćemo ministarstvo za borbu protiv mafije

    9 meseci pre 358 pregleda Izvor: RTCG

Lider Pokreta za promjene (PzP) i nosilac liste „Prvo Crna Gora – reforme za spas zemlje“, Nebojša Medojević u razgovoru za Portal RTCG tvdri da je njegov tim pripremio set mjera koji će dovesti do oporavka zemlje. Najavio je formiranje Ministarstva za borbu protiv korupcije i mafije te nacionalizaciju privatnih kompanija.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili indetitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Naš  program zasniva na rješenjima za dva najveća strukturna problema našeg društva. To su kriminal, korupcija i siromaštvo. Pripremili smo set relanih, efikasnih i održvih mjera koje će dovesti do zaustavljanja opasnih negativnih trendova i stvaranju uslova za opravak zemlje. Demontaža totalitarnig kriminalizovanog režma je veliki izazov i opasan poduhvat , ali mi imamo adekvatan odgovor. Planiramo osnivanje posebnog Ministarstva za borbu protiv korupcije i mafije, koje će istražiti kako je bivši režim pokrao državu, odmah nacionalizovati sve privatne kompanije za koje postoji osnovana sumnja da su nastale vezama sa DPS kartelima, zaustaviti odmah šverc cigareta i protiv svih političara iz prethodnih vlada, koji su uzimali reket od ovog šverca, pokrenuti krivične postupke, te izmjeniti Ustav i uspostaviti posebne institucije za borbu protiv mafije, sa posebnim statusom i ovlašćenjima. Garantujemo da ćemo realizacijom ovog programa, energičnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, novom ekonomskom politikom, velikim i održivim investicionim ciklusom, punim sektorskim reformama, učiniti da Crna Gora bude respektabilna članica Evropske unije.

 Ko su Vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Prihvatljive su nam sve političke stranke koje su svjesne neophodnoati radikalne promjene kursa vođenja države nakon, 75 godina totalitarizma i 30 godina srastanja države sa najopasnijim narko kartelima evrope i svijeta. Partnere ćemo tražiti u političkoj i široj društvenoj eliti koja ima neophodni nivo istorijske svijesti i zrelosti za postizanje konsenzusa oko vitalnih nacionalnih interesa.O formiranju nove Vlade sigurno nećemo pregovarati sa DPS i njegovim satelitima.

Koji su Vaši planovi kada se radi o spoljnoj politic ii da li podržavate Otvoreni Balkan?

Činjenica da je Crna Gora pregovarački proces počela 2012. godine,do sada je otvoreno svih 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvoreno svega tri, je dovoljno poražavajuća konstatacija o brojnim našim slabostima. Mnoge inicijative i okvire za Zapadni Balkan, poput Berlinskog procesa, Otvorenog Balkana, Investicionog okvira za Zapadni Balkan, zatim CEFTA, pa Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, te Deklaracije lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcionom planu za zajedničko tržište Zapadnog Balkana, kao i inicijative „Mali Šengen“, su od mnogostruke koristi.

One su kompatabilne, moraju da počivaju na kriterijuma EU. Crna Gora bi trebalo da postane član međunarodne političke i ekonomske inicijative 12 zemalja Evropske unije „Tri mora“- Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, koja je već formirala Investicioni fond i realizuje niz zajedničkih prioritetnih projekata iz transporta, energetike i digitilizacije, a koju, između ostalih, podržavaju i SAD. Crna Gora u sljedećem četvorogodišnjem periodu, sa punim reformama i ispunjenjem svih preporuka, mora zasluženo postati punopravni član Evropske unije.

Crna Gora kao mala i otvorena ekonomija ima najveći mogući interes da se olakša kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu. Imajući u vidu istorijat međusobnih odnosa i povezanost sa Srbijom, cijenim da bi upravo ove dvije države mogle bilateralnim sporazumima da regulišu međusobnu saradnju koja bi onda postala model i za čitav region.

Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Ono što je naš najveći politčki kapital jeste da ogromna većna građana Crne Gore, bez obzira da li nas vole ili ne, odlično znaju da ćemo mi uraditi ono što obećavamo. Suviše mnogo volimo Crnu Goru da bi je ostavili na milost i nemilost mafiji. Svaki pošten čovjek i patriota treba da se raduje ulasku PzP u Vladu. Kriminalci, lopovi i korumpirane bitange znaju dobro sta ih čeka.