MEDOJEVIĆ: ODLUKA VLADE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU NEZAKONITA, SAUČESNIK U KRIMINALU I PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

    2 dana pre 135 pregleda Izvor: FACEBOOK - DF

Vlada Crne Gore je odlukom o privremenom finansiranju prekršila Ustav i organski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.Ministar Milojko Spajić je, dakle, suprotno zakonu potrošio za prva 4 mjeseca 633 miliona EUR, bez kontrole i bez ustavnog i zakonskog osnova, tvrdi lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

U svakoj demokratskoj, smatra Medojević, državni SDT bi već saslušao Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio funkcije.

– U našem slučaju, zbog ovako brutalnog kršenja Ustava i zakona o budžetu i trošenju 633 miliona eur, morala je pasti Vlada. Član 100 tačka 6 Ustava je precizan: Vlada PREDLAŽE budžet i završni račun.Vlada predlaže, a Skupština usvaja budžet. Član 82 tačka 5 UstavaSkupština donosi budžet i završni račun. Svakome činovniku u Ministarstvu finansija je ovo kristalno jasno. Saučesnik u ovom kriminalu je i Predsjednik Skupštine koji nije upozorio Vladu da je odluka o privremenom finansiranju Vlade neustavna i nezakonita, jer Vlada nema tu nadležnost. Ustav je, prirodno, kao i svaki ustav demokratske zemlje, dao nadležnost Skupštini da donosi odluke o trošenju novca građana Crne Gore, ali i da kontroliše kako Vlada troši novac, istakao je Medojević.

On napominje da u sistemu javnih finansija imamo i DRI koja treba da kontroliše da li se novac građana troši po zakonu, ali i da li se troši efektivno, tj. namjenski za ono za šta je planirano budžetom.

– Čudi me da se Skupština već nije obratila DRI za mišljenje da li su odluke Vlade o zaduženju, promjeni potrošačkih jedinica uredbom i donošenje odluke o privremenom finansiranju zakonite ili ne! Vlada je morala da pošalje Predlog Zakona o budžetu do kraja godine i Skupština je nakon odbijanja tog predloga zakona, morala sa donese odluku o privremenom finansiranju i odredi rok Vladi. Jednostavno, Skupština je ustavom nadležna za donošenje budžeta, kao i odluke o privremenom finansiranju, naglašava Medojević.

Vlada je postupila suprotno od toga i napravila, po njemu teško krivično djelo.

– Nered u javnim finansijama, nezakonitost, neregularnost, tajnost, netačnost će se popravljati godinama. O riziku od korupcije zbog tajnog, netransparentnog, protivustavnog i nezakonitog finansiranja i činjenice da samo JEDAN čovjek, bez ikakve kontrole troši 633 miliona EUR za 4 mjeseca, ne treba ni pričati, smatra Medojević.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22204 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: