Medojević: Oni koji zagovaraju modernizaciju TE PV uzeće milione u džep, a radnici će svakako ostati bez posla

    4 sedmice pre 542 pregleda Izvor: PV Informer

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević još jednom je postavio pitanje: Ko ima interes od bacanja 80 – 100 miliona eura za modernizaciju Termoelektrane Pljevlja firmama DPS-a?

Radnici Rudnika i TE Pljevlja sigurno NE, tvrdi Medojević.

„Nastavak pogubne politike DPS-a da građani i poreski obveznici, plaćaju gubitke i dugove, a režimski tajkuni i njihovi ljudi u upravama preduzeća skidaju kajmak i uzimaju milione, je NEPRIHVATLJIVA!“, navodi on.

Nadležni državni organi bi, po njemu, morali ispitati, da li se iza stavova zagovornika bacanja državnih para u tzv. “rekonstrukciju” TE PV kriju i lobistički interesi kompanija koje očekuju masne profite iz tog scenarija.

„Tražimo energetski, ekološki, ekonomski, finansijski ODRŽIVA REŠENJA. A ona postoje. Da građani Crne Gore plaćaju ekološke kazne i struju iz TE PV koja je drastično skuplja od uvozne je KRIMINAL. TE PV nema budućnost. Proizvodnja energije na lignit će vrlo brzo biti ZABRANJENA. To je pitanje par godina. Oni koji sad zagovaraju tzv. “modernizaciju” uzeće milione u džep, a radnici će svakako ostati bez posla u TE PV“, tvrdi Medojević.

„Rudnik uglja Pljevlja treba da traži poslovne alternative sa EPS i njima isporučuje ugalj, za šta postoji interesovanje i potražnja (naravno po tržišnim i realnim cijenama, a ne po Acovim cijenama). I neke druge alternative (ekološka cementara, elektrana na bio masu i sl.) su u igri“, navodi on.

Medojević je podržao stav g-dina Perunovića koji, kako smatra, govori jezikom brojki i argumeneta i opšteg interesa i Pljevalja, ali i Crne Gore.

„Dosta je jeftine populističke demagogije i kupovine glasova, prodajom budućnosti i Pljevalja i Crne Gore“, kazao je Medojević.

„Rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja ne bi koštala 54 miliona eura, koliko je ugovoreno, već 80 do 100 miliona eura, a ni tada se ne bi smanjila emisija ugljen-dioksida (CO2) na parametre koje zahtijeva EU. Sadašnja proizvodna cijena megavata iz TE iznosi između 45 do 50 eura po megavatu, uz plaćanje kredita (kazni) za emitovanje gasa CO2, po sadašnjim cijenama megavat bi koštao 110 do 112 eura, a narednih godina će to narasti na 150 eura po megavatu, kazao je juče državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović na danu otvorenih vrata za medije u tom ministarstvu.”

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27468 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9835 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9070 pregleda
%d bloggers like this: