Medojević ponizio Albance koji su ga nekad podržavali

    2 godine pre 525 pregleda Izvor: standard.co.me

Medojević ponizio Albance koji su ga nekad podržavali Izjavama u kojima predlaže podizanje zida prema Kosovu i Albaniji, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponizio je najviše one albanske partije i dio Albanaca koji su nekad podržavali njegovu politiku, posebno na predsjedničkim izborima 2008. godine, piše Pobjeda.

To su zajednički ocijenili član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj i predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, komentarišući izjave Medojevića koji je kazao da bi DF, kada dođe na vlast, bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije.

Član Glavnog odbora DPS-a i nekadašnji poslanik Nikola Gegaj kazao je za Pobjedu da Medojevićevi stavovi predstavljaju manir ekstremnih političara koji raspiruju vjersku mržnju i međudržavnu netrpeljivost.

“Iskreno govoreći, nerado komentarišem izjave Medojevića jer su neozbiljne i uvijek mi se čini da ih je neukusno komentarisati. Ono što je izjavio nije ništa novo, već je samo otvorenije i dosta ekstremnije. To je uradio u maniru ekstremnih političara koji zarad dnevne politike ne mare da raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju, kao i međudržavnu netrpeljivost”, rekao je Gegaj.

Lider PZP-a je na Fejsbuku državu Kosovo, koju je priznala Crna Gora, nazvao ,,privremeno okupiranom srpskom teritorijom“ što je, kako je kazao Gegaj, veoma žalosno.

“Žalosno je da neko ko je, davno, imao značajnu podršku Albanaca u Crnoj Gori tako pežorativno govori o Albancima, a državu Kosovo naziva lažnom državom i okupiranom teritorijom Srbije”, rekao je Gegaj.

Član GO DPS-a je Medojeviću poručio da mu je pametnije da svoje slobodno vrijeme utroši na saniranje brojnih problema koje postoje unutar opozicije, nego što ga troši na pozive na podizanje zida i otvoreni rat između države Crne Gore i države Kosovo, kao i na podizanje tenzija među građanima Crne Gore zloupotrebljavajući multinacionalni i multivjerski sklad.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i nekadašnji predsjednik opštine Ulcinj kazao je da je šokiran stavovima jednog od lidera DF-a.

“Šokantno. Prosto nevjerovatno. U vrijeme otvorenih granica da neko nešto ovako izgovori u žaru političke borbe pa je neshvatljivo, a kamoli da to još i napiše”, kaže Đeka u izjavi za Pobjedu.

On smatra da je Medojević, svojim prijedlozima i stavovima, najviše ponizio one albanske političke subjekte koji su ga zdušno podržavali na predsjedničkim izborima 2008. godine.

“U procesu smo evropskih integracija i evropskog razvoja i zaista nemamo ni prostora ni vremena da se bavimo ovim likovima kojima su zidovi u glavi”, zaključio je Đeka.

Sekulović: Populistička izjava koja nije realna u ovom vremenu

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da bi prioriteti državne politike u ovom trenutku morali biti građenje mostova među narodima u regionu, a ne podizanje zidova.

Sekulović je izjavu Medojevića nazvao populističkom, ali i poručio da su takve izjave međunarodni trend, pa sloboda političkog govora i izražavanja trpi mnogo toga.

“Između ostalog, trpi i izjave ovog tipa. Populizam u raznim oblicima je međunarodni trend. Slagali se ili ne sa ovakvim idejama, mora se otvoriti prostor da i one dobiju svoj izraz, a sa druge strane postoji mogućnost da se argumentima takve ideje suzbiju”, ističe Sekulović.

Dodaje i da realizacije ovakvih ideja u postojećem odnosu političkih snaga nijesu realne.

“U nekoj pravoj realnosti i po onome što je realnost političkih odnosa i snaga u regionu, mislim da ova ideja zaista nije nešto što je izvjesno i što bi moglo biti realizovano”, rekao je Sekulović.

Sa druge strane, ističe on, ukoliko postoje određene incidentne situacije ili neki međudržavni sporazumi i protokoli koji omogućavaju neke specifične situacije, bilo bi odgovorno od državnih organa da djeluju transparentno.

“Odnosno da nas kao javnost obavijeste o tim mogućim akcijama i mogućim promjenama na terenu, da bismo mi znali o čemu se radi i da to ne bi bio nikakav adut bilo kome da podiže nacionalnu tenziju ili da to koristi za jeftini populizam”, zaključio je Sekulović.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Prognoza vremena – 27 . januar

26. januara 2022. 22:32

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33371 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14548 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13966 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13704 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12834 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12127 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: