Medojević: Računi za prevari zvanu “Evropa sad” dolaze na naplatu

    2 sedmice pre 356 pregleda Izvor: Portal DAN

Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić bi morao biti predmet pažnje novog SDT Novovića jer je kao ministar brutalno, drsko i bestidno napravio više teških krivičnih djela i oštetio budzet za više desetina miliona eura, tvrdi lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

 – Kako je moguće da je napravljen ovoliki dug Fonda zdravstva? Ako je sve rađeno po zakonu o budzetu i zakonu o javnom nabavkama, dug nije moguć.  Zašto Ministar Mickej nije plaćao dug? Zašto Ministarka zdravlja nije reagovala? Šta je radio direktor Fonda PiO? Ko je doveo zdravstveni sistem pred pucanje?  Zašto niko iz prethodne Vlade nije pokrenuo pitanje monopola privatne firme “Glosarij” zbog koga naši građani plaćaju najskuplje ljekove u regionu? – upitao je on.

Medojević tvrdi da je i nečinjenje krivično djelo, a neznanje ne oslobađa krivične odgovornosti.

 – Dok korupcija cveta u farmaceutskom biznisu, a državni funkcioneri postaju sve bogatiji, građani godinama plaćaju ljekove po cijenama koje su višetruko veće nego u regionu. Računi za prevari zvanu “Evropa sad” dolaze na naplatu. Lažima i obmanama tzv. “ekperata” dolazi kraj – smatra on.

Kako objašnjava, ukidanjem plaćanja doprinosa na zdravstvo Fond je ostao bez 180 miliona eura prihoda godišnje.

 – Sad je kompletan trošak sistema zdravstva prebačen na budžet i za ovaj iznos će se morati smanjiti izdaci budzeta u nekoj drugoj oblasti. Ili nas čeka novo zaduženje. Igranje sa državom i njenim fundamentalnim funkcijama od kojih zavisi zdravlje građana i nastavak korupcijskih praksi u nabavci ljekova i medicinske opreme, skupo će koštati ovu državu i poreske obveznike.  Ili će se morati povećati PDV i drugi porezi ili slijedi novo zaduženje, a kamate na naš dug stalno rastu. Pošto eks ministar Mickej, ipak, nije otišao nazad u Singapur za platu 20.000 dolara, nego je još tu i učestvuje u kampanjama kupovine birača po Crnoj Gori, dostupan je tužilaštvu, što je dobro –  zaključuje  lider PzP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: