Medojević: Sukob oko kontrole šverca je najdominantnija politička i društvena dinamika u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina

    1 godina pre 338 pregleda Izvor: ADRIA

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je povodom dvije godine od izglasavanja 42. Vlade Crne Gore, da je kako kaže, Vlada koja je formirana od švercerskih tajkuna, krupnog kapitala duboke države oko kartela “Vijesti” i dijelova Crkve, sa osnovnom idejom da se spasi Đukanović.

“Na današnji dan prije dvije godine izglasana je prva postđukanovićeva Vlada koja je treba da obavi zadatke od istorijske važnosti- da demontira korumpirani kriminalni totalitarni režim Đukanovića i sprovede nužne političke, institucionalne i ekonomske reforme i stvori uslove za mirnu demokratsku tranziciju i pomirenje. Nažalost, ova Vlada je formirana od švercerskih tajkuna, krupnog kapitala duboke države oko kartela Vijesti i djelova Crkve, sa osnovnom idejom da se spasi Đukanović, sačuvaju temeljne “vrijednosti” tog poretka i spriječi demontaža sistema”, kazao je on.

Medojević ističe da se, nakon dvije godine Crna Gora nalazi u još dubljoj političkoj krizi.

“Sad nakon dvije godine, zemlja je u najtežoj političkoj, institucionalnoj, ekonomskoj, bezbjednosnoj i ustavnoj krizi, od uvođenja višepartijskog sistema. Bolesni eksperiment, formiranja Vlade suprotno izbornoj volji građana i na bazi dilova krupnog kapitala, krupnog šverca i djelova Crkve , doveo je do opšte krize povjerenja i legitimiteta, i ugrozio samo postojanje i smisao države”, podvukao je on.

Medojević smatra, da je Vlada Zdravka Krivokapića obnovila šverc cigareta i narkotika i optužio čelne ljude 42. vlade da su bili saučesnici u tom poslu.

“Nakon svega viđenog, nameće se jedini logični zaključak. Suština postojanja i funkcije političkih , demokratskih, ekonomskih , pravnih institucija u Crnoj Gori je kontinuitet šverca cigareta i droge. Vlada Krivokapića je u maju 2021. obnovila šverc cigareta i narkotika i čelni ljudi te Vlade- Krivokapić, Abazović, Spajić i Vukšić su postali novopridošli abonenti i korisnici reketa kojeg šverceri cigareta i droge isplaćuju čelnim ljudima vlasti preko 30 godina”, ocijenio je Medojević.

Predsjednik PZP-a tvrdi, da je sukob u 42. Vladi nastao oko kontrole šverca cigareta i droge, slično kao sukob u jedinstvenom DPS-u 1996, i sukob Đukanovića i Miloševića.

“Sukob u 42. Vladi Crne Gore je nastao oko kontrole šverca cigareta i droge, slično kao sukob u jedinstvenom DPS 1996, i sukob Đukanovića i Miloševića. Abazović je želio potpunu kontrolu nad švercom i nije želio da dijeli kolač sa Krivokapićem, Spajićem i Vukšićem. I zato je uz pomoć DPS-a srušio Vladu. Sukob oko kontrole šverca je najdominantnija politička i društvena dinamika u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina”, naveo je Medojević.

Medojević poručuje, da sve dok Crna Gora ne dobije premijera i Vladu koji ne plaćaju šverceri cigareta i droge, šverc ce biti “državni” posao iz koga se bogate bosovi mafije i korumpirane ličnosti iz vlasti.

“Zato je postignut nacionalni konsenzus svih relevantnih političkih faktora i struktura moći u Crnoj Gori da DF ne može da uđe u Vladu. I sve dok Crna Gora ne dobije premijera i Vladu koji ne plaćaju šverceri cigareta i droge, šverc ce biti “državni” posao iz koga se bogate bosovi mafije i korumpirane bitange iz vlasti. Šverc cigareta i droge je suština postojanja Đukanovićeve Crne Gore. Krivokapić i Abazović su samo kontinuitet iste politike. Sve što se dešavalo u ove dvije godine, komite, patriote, srpska bratstva, zastave, grbovi, EU, NATO, Otvoreni balkan, izbor sudija Ustavnog suda, VDT, sportske reprezentacije, temeljni ugovori, Belvederske gume, Evropa sad, povećanje minimalne zarade…..Sve je to bila samo scenografija ove velike farse”,  zaključio je on.