Medojević: TE Pljevlja je završila svoju misiju

    1 mesec pre 475 pregleda Izvor: Portal DAN

Zašto EPCG jednostavno ne raskine Ugovor o tzv. „ekološkoj rekonstrukciji” TE Pljevlja koji je DPS vlada sklopila sa tajkunskim firmama DPS? Posebno, jer su upravo izvođači kasnili sa rokovima, a korona se ne može tretirati kao viša sila, jer je ugovor sklopljen usred pandemije, pa se ne radi o novim okolnostima, nepoznatim izvođačima radova, kaže Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a.

– Sad je svima jasno da TE Pljevlja neće moći da ispuni ekološke parametre nakon te tzv. „ekološke rekohstrukcije”. Posebno što su ti parametri koje je dobila TE važili samo unutra 20.000 sati odobrenog dodatnog rada od EEZ. Kako je TE Pljevlja probila odobrene sate, sada će TE Pljevlja nakon te „ekološke rekonstrukcije” morati da se obrati EEZ kao nova TE, pa će parametri biti još oštriji – kaže lider PzP-a.

Imajući u vidu cijenu uglja koja je za postojeću kalorijsku vrijednost lignita enormno visoka, kao i troškove emisije CO2 i očekivana nove finanijska opterećenja od strane EU i EEZ, jasno je da je proizvodnja električne energije na lignit jednostavno neisplativa.

– Zato, ne treba davati 54 mil. eura našeg novca režimskim firmama DPS-a za posao koji ne može da rezultira postizanjem propusanih standarda. Razumijem zašto je DPS vlast to radila. U pitanju je bila ugradnja vrha DPS-a u ovaj besmisleni projekat.

Neophodno je odmah raskinuti ugovor oko besmislene ekološke rekonstrukcije i pristupiti alternativnim rješenjima koja će biti održiva i ekonomski i energetski efikasna – ističe Medojević.

Smatra da za Rudnik uglja rješenja treba tražiti u isporuci uglja EPS i drugim poslovnim alternativama.

– Za radnike TE treba pripremiti kvaliteta Socijalni program sa dobrim otpremninama, alternativama za zapošljvanje ili mali biznis. Za razvoj Pljevalja je potrebno razraditi energetske alternative u pravci elektrane na biomasu, manjih hidroelektrana, preuzimanja ŠIK Velikir Jakić u ruke države, raskid lopovskih koncesija na šume, proizvodnje hrane, izgradnje ekološke cementare van grada i sl. – ističe Medojević.

Ističe da je vrijeme da se izvadi glava iz pijeska i  da se na šanse i mogućnosti Pljevalja gleda realno, otvorenih očiju i prateći šta se dešava u okruženju i svijetu. 

– Tvrdoglavo i bandoglavo srljanje tragom prevaziđenih tehnologija i rješenja motivisanih pljačkom resursa i korupcijom je prošlo. Raskinite besmisleni korupcionaški ugovor i taj novac iskoristite za ekonomski i energetski isplative i održive projekte. TE Pljevlja je završila svoju misiju. 

Nažalost, Pljevlja i Pljevljaci od toga nijesu vidjeli neku korist. Sve je otišlo u dzepove DPS lopova kaže Medojević.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. oktobar

19. oktobra 2021. 23:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27434 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11859 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11705 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11064 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10395 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9810 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9299 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9042 pregleda
%d bloggers like this: