Medojević: Uvoznici banana da budu ključni svjedoci protiv narko kartela

    1 sedmica pre 200 pregleda Izvor: PV INFORMER

Šverc kokaina iz Latinske Amerike u kontejnerima sa bananama koje godinama uvoze dvije crnogorske i jedna slovenačka kompanija je, po svemu sudeći, dobro razrađen, uhodan i do skoro veoma siguran modus operandi crnogorskog “državnog” narko-kartela, istakao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Činjenica da se kokain najvjerovatnije ubacivao u pakete sa bananama, prije ukrcavanja kontejnera na brod, ukazuje da je crnogorski narko-kartel, imao sigurnu vezu u lukama u Latinskoj Americi koja je omogućavala da se kontejneri sa bananama i kokainom ne provjeravaju prije ukrcaja na brod. Količine koje su zaplijenjene u Crnoj Gori i posiljakama banama (1,6 tona i 500 kg) ukazuju da se ovaj način trasporta kokaina koristio duže vremena i da je narko-kartel bio siguran u bezbjednost tovara. Činjenica da se za transport koriste komapanije koje se dugo godina bave uvozom banana iz Latinske Amerike, davao je dodatnu sigurnost da neće skretati pažnju bezbjednosnih službi u zemljama Latinske Amerike- naveo je Medojević.

Naveo je i da, činjenica da se odjednom transportuje veliki broj kontejnera sa istom robom, takođe otežava posao carinicima i službama bezbjednosti jer je neophodno angažovati velike resurse u relativno kratkom vremenskom intervalu.

– U situacijama kada narko-karteli nemaju sigurne prolaze u lukama ukrcaja, roba se naknadano ukrcava na otvorenom moru, a ako je ista situacija u lukama iskrcaja, onda se roba istovara prije nego brod uđe u luke. Ovo se obavezno radi u lukama, za koje narko-kartel dobio informaciju da su pod pažnjom DEA i da postoji veliki rizik da roba bude otkrivena. Činjenica da, prilikom šverca kokaina koji se vecć nalazi u kontejneru prije ukrcaja i koji ulazi u luku iskrcaja, govori o postojanju sigurnih kanala koji omogućavaju ukracaj i iskrcaj kontejnera bez provjere. Za pretpostaviti je da je crnogorski “državni” narko-kartel godinama koristio ove transporte banana preko ove tri kompanije za transport kokaina.- tvrdi on.

Problemi, po njemu, nastaju, kada međunarodni partneri, provaljuju ovaj mehanizam i dojavljuju carini i policiji dolazak 1600 kg kokaina u transportu banana. Očigledno da se prilikom te zaplijene raspao uhodani mehanizam narko-kartela i da je nastala konfuzija i panika, smatra Medojević.

Medojević ukazuje da su vlasnici kompanija koje su uvozile banane u velikom problemu, jer je nemoguće da se ovaj šverc obavlja bez njihovog znanja.

– Od ukrcaja, do transporta, iskrcaja, skladištenja i preuzimanja robe, veći broj ljudi je u posjedu te informacije i svaka ozbiljnija istraga bi brzo došla do saznanja, a onda i dokaza da su ove kompanije sastavni dio šverca droge. Drugo je pitanje da li su vlasnici primorani da to rade. Često vlasnici takvih kompanija su ucjenjeni od narkokartela i moraju to sa rade. Zato bi ozbiljna istraga morala da počne od vlasnika kompanija za uvoz banana koji bi, uz određene pogodnosti od strane tužilaštva, mogli biti i ključni svedoci protiv stvarnih šefova narko-kartela. Njihova priča da nemaju pojma o švercu droga u njihovim kontejnerima i njihovom robom je neodrživa. Svaki malo ozbiljniji i iskusniji policajac koji se bavi transnacionalnim švercom droge to zna. To su početnicke lekcije- kazao je Medojević.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33287 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14500 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13916 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13651 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12785 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12081 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11968 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10858 pregleda
%d bloggers like this: