MERT: Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore

    12 meseci pre 256 pregleda Izvor: vijesti.me

Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu Olega Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz 2022. godine vezane za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica“ i „Rudnika boksita“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Saglasno procedurama, kako navode, taj predmet je sada zatvoren osim za sprovođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka. To je, ističu, znatan iznos koji bi Deripaska u skladu sa presudom trebalo da plati Crnoj Gori, a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova.

Parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj, Oleg Deripaska tražio je izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, koja je takođe donesena u korist Crne Gore, zahtijevajući da se ona poništi. Postupak je okončan u novembru 2022. godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore. Apelacioni sud naložio je tada Olegu Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara, dodaju iz ministarstva.

Podsjećaju da je Deripaska 5. decembra 2016. na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ i „Rudnika boksita AD Nikšić“. Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura u korist Crne Gore.

„U vezi pomenute odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredijelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima.

„Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke tribunala Oleg Vladimirovič Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podnio Apelacionom sudu u toj zemlji zahtjev za izmjenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procjene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i donio presudu u korist Crne Gore. Ne prihvatajući ni presudu Apelacionog suda, Oleg Vladimirovič Deripaska je pokušao podnijeti žalbu Vrhovnom sudu u Švedskoj i ista je odbijena, takođe u korist Crne Gore“, dodaju iz ministarstva.

Deripaska, ističu, i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan prethodnim odlukama arbitražnog tribunala i Apelacionog suda u Švedskoj i opstruira sudske postupke. „Međutim, Crna Gora će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da prinudno naplati svoja potraživanja u skladu sa ovim odlukama, kao i troškove u vezi postupka pred Vrhovnim sudom u Švedskoj“, zaključuje se u saopštenju.